Η ατιμωρησία παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση την προστασία των λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), τη στιγμή που συνολικά 15 υποθέσεις με δολοφονίες δημοσιογράφων, αλλά και πολυάριθμες περιπτώσεις εκφοβισμού και παρενόχλησης δεν έχουν διερευνηθεί από αρμόδιες κρατικές αρχές.
Αυτό αναφέρεται στην ετήσια αξιολόγηση των απειλών κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ για το 2017, που εξέδωσαν την Παρασκευή οι οργανισμοί-εταίροι της Πλατφόρμας για την Προώθηση της Δημοσιογραφίας και την Προστασία των Δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και οι οργανισμοί που συμμετέχουν στην πλατφόρμα αναφέρουν παράλληλα ότι κατά την χρονιά που πέρασε, εκδόθηκαν 130 ειδοποιήσεις για απειλές κατά δημοσιογράφων, οι οποίες αφορούσαν 29 χώρες.
Στην πλατφόρμα καταγράφεται ένα περιστατικό για την Κύπρο και συγκεκριμένα για λειτουργούς των ΜΜΕ στα κατεχόμενα. Δεν υπάρχει αναφορά για τις ελεύθερες περιοχές το 2017.
Σε 79 από τις συνολικά 130 ειδοποιήσεις ή ποσοστό 60%, η πηγή της απειλής κατά των δημοσιογράφων ήταν το ίδιο το κράτος. Όταν μάλιστα συγκεκριμένα κράτη κλήθηκαν να δώσουν μια απάντηση για τις απειλές αυτές, ανταπόκριση υπήρξε σε λιγότερες του 30% των περιπτώσεων.
Μέσω των ειδοποιήσεων επισημαίνονται οι απειλές κατά των δημοσιογράφων, οι οποίες το 2017 είχαν σχέση με την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των λειτουργών του Τύπου σε ποσοστό 23%, περιπτώσεις εκφοβισμού και παρενόχλησης σε ποσοστό 23%, ενώ 21% είχε να κάνει με περιπτώσεις κράτησης και φυλάκισης δημοσιογράφων.
Όλες οι ειδοποιήσεις για απειλές που εκδίδονται από την πλατφόρμα έχουν επαληθευτεί από τους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα οργανισμούς.
Οι ίδιοι οργανισμοί απευθύνουν παράλληλα έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τον φόνο της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia. Όπως επισημαίνουν, η δολοφονία της αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι των φθινουσών συνθηκών που επικρατούν αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη. Ζητούν παράλληλα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να διορίσει ειδικό εισηγητή για να εποπτεύει την πορεία των ερευνών.
Δημοσιογράφοι στόχος διαδηλωτών στα κατεχόμενα
Μεταξύ των περιστατικών που καταγράφηκαν το 2017 στην πλατφόρμα γίνεται αναφορά και στη στόχευση δημοσιογράφων στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την συντεχνία Basin-Sen, δημοσιογράφοι απειλήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2017 κατά την κάλυψη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η συντεχνία των οδηγών ταξί.
Προστίθεται ότι οι δημοσιογράφοι έγιναν αποδέκτες φραστικών απειλών και επιθέσεων από οδηγούς ταξί, με την «αστυνομία» να παραμένει αμέτοχη και να προειδοποιεί τους λειτουργούς του Τύπου να μείνουν μακριά από τους διαδηλωτές.
Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν οι οργανισμοί Άρθρο 19 (Α19), Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), Δείκτης για τη λογοκρισία, Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας για τα Νέα (INSI), Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), PEN International και Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (RSF).
Από ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις