Η Τουρκία «δεν ξεφεύγει» από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει κράτος μέλος της ΕΕ, λέει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul στο KΥΠΕ.
Ο Joseph Daul, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που περιλαμβάνει τόσο το γερμανικό CDU / CSU όσο και το αυστριακό APP που έχει ξεκινήσει το διάλογο για το μέλλον ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας), καλεί την Τουρκία «να διευκολύνει ένα κλίμα που να ευνοεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποσύροντας τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί». Η έκκληση πραγματοποιείται μετά ά από έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του ΕΛΚ σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν ξεφεύγει από την μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου».
Ο πρόεδρος Daul έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ύστερα από μήνες εσωτερικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και τις πιθανές μελλοντικές εταιρικές σχέσεις, που προτάθηκαν από ορισμένα μέλη της (Αυστρία).
Ο Joseph Daul, μεταφέροντας τις ήδη συμφωνηθείσες θέσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μελών του ΕΛΚ, εξηγεί σαφώς ότι η επίλυση του Κυπριακού «χωρίζει την Τουρκία και τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες». Είναι επίσης απόλυτος στο ότι η Τουρκία σε αυτό το στάδιο δεν πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ειδικότερα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος Daul εξηγεί: «Η αποτυχία επίτευξης συνολικής διευθέτησης στο συνέδριο του Crans Montana ήταν απογοητευτική. Επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ. Διακυβεύεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και η ευημερία του κυπριακού λαού και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού».
Συμπληρώνει ωστόσο, «το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν είναι παραγωγικό. Αντίθετα, εγώ και όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ προτιμούμε να συγχαρούμε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, του οποίου η αφοσίωση και η δέσμευση έχουν συμβάλει πολύ για να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις». Συνεχίζει δε λέγοντας πως «είμαι πεπεισμένος ότι ο Κυπριακός λαός θα τον εμπιστευτεί ξανά στις 28 Ιανουαρίου" και αποσαφηνίζει "από την άλλη πλευρά, καλούμε την Τουρκία να διευκολύνει ένα κλίμα που να ευνοεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και να συμβάλλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διευθέτηση, μεταξύ άλλων με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς μπορεί η Τουρκία να ξεφύγει από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της ΕΕ και ότι ο Πρόεδρος Daul απαντά: «η Τουρκία δεν ξεφεύγει από τίποτα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της δεν προχωράνε. Έχουμε μεν συνεργασία σε πολλούς τομείς, κυρίως τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εμπορίου, αλλά τα συμφέροντα και των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως της Κύπρου, πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται: η γραμμή του ΕΛΚ είναι πολύ σαφής σε αυτό το σημείο».
Με την ευκαιρία της παρουσίασης των ιδεών που φέρνουν τα μέλη του ΕΛΚ (Αυστρία) για κάποια άλλη μορφή εταιρικής σχέσης (πλην της πλήρους ένταξης), απαντά: «ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά. Το 2005 ξεκίνησαν μεν οι επίσημες διαπραγματεύσεις όμως, μέχρι να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο, δεν θα ανοίξουν οκτώ κεφάλαια διαπραγμάτευσης και κανένα κεφάλαιο δεν θα κλείσει προσωρινά».
«Χρωστάμε όμως σαφήνεια στους Ευρωπαίους πολίτες και στους Τούρκους πολίτες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και θα είναι ένα σημαντικό θέμα για το ΕΛΚ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Σε αυτό το στάδιο, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα γεγονότα», τονίζει.
Όταν όμως ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία στην ΕΕ, δήλωσε: «Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης της ΕΕ υπάρχει πάνω από 20 χρόνια και ίσως είναι καιρός να την επικαιροποιήσουμε. Η ΕΕ είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία και αντιστρόφως: η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας και η Τουρκία είναι η τέταρτη εξαγωγική αγορά της ΕΕ».
Αναφερόμενος στην πολύ έντονη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τα αυξανόμενα κύματα λαϊκισμού πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, ο Πρόεδρος Daul λέει ότι «ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα κύματα του λαϊκισμού είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ορατά στους Ευρωπαίους πολίτες". "Πρέπει να δράσουμε όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για τους Ευρωπαίους», τονίζει. «Κάθε ευρώ που δαπανάται πρέπει να βελτιώσει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών». «Αυτό κάνει το ΕΛΚ καθημερινά: από την ασφάλεια και την άμυνα, με την ίδρυση του Αμυντικού Ταμείου και τη στενότερη συνεργασία εντός των χωρών της ΕΕ, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική ανάκαμψη, την κοινωνική Ευρώπη με τις πολιτικές που προετοιμάζουν την ΕΕ και τους πολίτες για τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου και μιας ψηφιακής κοινωνίας», εξηγεί ο Πρόεδρος Daul.
Προειδοποιεί όμως: «έχει προκύψει ένας νέος κίνδυνος: οι λαϊκιστές μετακινήθηκαν από ψευδείς υποσχέσεις σε ψεύτικα νέα». «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών εκλογών. Δείτε τι συνέβη με τον Νάιγκελ Φαράζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Brexit. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξηγήσουμε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θεσμικά μας όργανα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να κρατήσουν τις επιθέσεις των λαϊκιστών, αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να τους προστατεύσουμε».
Αντίθετα, δήλωσε ο Joseph Daul, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν επίσης ευθύνη για την άνοδο του λαϊκισμού με το χειρισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, λέει: «η αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή η αλληλεγγύη κατέστησε δυνατή την προστασία των αποταμιεύσεων των ανθρώπων, ενώ στην Ισλανδία οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα».
«Η ΕΕ έχει κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτή η αλληλεγγύη συνδυάστηκε με την ευθύνη. Οι δύσκολες, μερικές φορές ακόμη και σκληρές, αποφάσεις ελήφθησαν, αλλά πάντα έχοντας κατά νου την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών», τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul.
Τονίζει επίσης ότι« η λήψη σκληρών μέτρων σε περιόδους κρίσης δείχνει αληθινή ηγεσία. Όταν οι λαϊκιστές έπαιζαν και συνέχισαν να παίζουν για τους φόβους του λαού, το ΕΛΚ παρείχε απαντήσεις και αποτελέσματα», δήλωσε. «Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτών δεν ήταν μάταιες καθώς η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία σημαίνει θέσεις εργασίας, σταθερότητα και δυνατότητα προετοιμασίας για τις βροχερές μέρες. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης 8,7% στην ευρωζώνη και 7,3% στην ΕΕ. Σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τότε που ο Juncker ανέλαβε καθήκοντα. Είναι θέμα χρόνου να το αισθανθούν αυτό οι άνθρωποι στα πορτοφόλια τους», κατέληξε.
Tέλος κληθείς να σχολιάσει γιατί παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι τόσα χρόνια σε πρόγραμμα διάσωσης ενώ η Κύπρος τα κατάφερε απαντά: «Και οι δύο χώρες επλήγησαν σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι Έλληνες και οι Κύπριοι έκαναν πολλές θυσίες. Γιατί η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πίσω; Είναι απλό, ας δούμε ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη προέβη σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να σώσει την οικονομία του νησιού και να εγγυηθεί το μέλλον του κυπριακού λαού. Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ.Γεωργιάδης είναι επίσης πολύ δραστήριος στις συνεδριάσεις των υπουργών οικονομικών του ΕΛΚ και κάνει φανταστική δουλειά. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ αργός λόγω των πολιτικών του Πρωθυπουργού Τσίπρα που έθεσαν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις