Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρει ότι στη διοικητική πρωτεύουσα της ΕΕ «υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η έξοδος (της Ελλάδας) από τη διάσωση θα είναι όσο απρόσκοπτη θα ήθελε ο κ. Τσίπρας».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο από μία περίοδο οκτώ ετών οικονομικής κηδεμονίας τον προσεχή Αύγουστο, χτίζοντας αποθέματα ρευστού για να είναι έτοιμη για τη ζωή μετά από την εξάρτηση από τον χρηματοδοτικό ορό των πιστωτών.
Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για το ότι η κυβερνώσα τάξη στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για την κρίση. Ως ενδείξεις αυτού αναφέρονται οι δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και σε βάρος τριών Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
Επιπροσθέτως αυτών των επιφυλάξεων «για το κράτος δικαίου ή τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας», οι Financial Times κάνουν λόγο και για ορισμένες δύσκολες συνθήκες στην πορεία προς τη μετά τα μνημόνια ζωή.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι θα πρέπει πριν από την έξοδο από το μνημόνιο να αρχίσουν οι ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τονίζεται, όμως, ότι η απουσία σχηματισμένης κυβέρνησης στη Γερμανία θα μπορούσε να βάλει φρένο σε αυτή τη συζήτηση.
«Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ ίσως κάλλιστα μεθοδεύσει τη δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και από την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μίας ακόμα εποχής διασώσεων», καταλήγει το δημοσίευμα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις