ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της τριμερούς συνάντησης η στρατηγική και η περιφερειακή συνεργασία

Στόχος της τριμερούς συνάντησης η στρατηγική και η περιφερειακή συνεργασία

Τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας έθεσε η σημερινή τριμερής συνάντηση των χωρών στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν οι τρεις ηγέτες, Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα ΙΙ προέβησαν σε δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή τριμερής συνάντηση επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις και δεσμούς φιλίας των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια για στρατηγική και περιφερειακή συνεργασία για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τρεις χώρες.

Χαρακτήρισε σημαντική τη Διακήρυξη που υπογράφηκε για τη συνεργασία των τριών χωρών στην ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία, ενώ είπε ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις ήταν εποικοδομητικές και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της τριμερούς συνεργασίας.

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου για προώθηση της εταιρικής συνεργασίας της Ιορδανίας με την ΕΕ, ενώ συνεχάρη την Ιορδανία για το ανθρωπιστικό της έργο, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω από την ΕΕ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση.

Είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ζούμε σε μια πολύ σκληρή γειτονιά, η οποία ωστόσο έχει και τις ευκαιρίες της και θα πρέπει να αδράξουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές.

Είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με την Κύπρο και την Ελλάδα όπως οι τελευταίες δύο στηρίξουν την Ιορδανία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία στηρίζει τις συνομιλίες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα εγκαινιάστηκε μια εξαίρετη πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας θα πρέπει να έχει στρατηγική προοπτική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

Είπε ότι η Ιορδανία φιλοξενεί 1.5 εκ. πρόσφυγες, ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες πρώτης γραμμής και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη της ενίσχυσης των σχέσεων Ιορδανίας – ΕΕ, αφού η Ιορδανία είναι σημαντικός πυλώνας ασφαλείας στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής τους.

Αναφέρθηκε επίσης στα τέσσερα συμβατικά κείμενα που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας που αφορούν τους τομείς της παιδείας, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της υγείας, της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Είπε πως η σημερινή Τριμερής Συνάντηση επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια μιας στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας και τη διεύρυνσή της σε μια πλειάδα τομέων.

«Μιας συνεργασίας που φιλοδοξούμε να αποφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό επίπεδο πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής υιοθετήσαμε την Κοινή Διακήρυξη, η οποία αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος αλλά και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, ως αποτέλεσμα και των σημερινών ιδιαίτερα εποικοδομητικών διαβουλεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Διακήρυξη αντανακλά τη συναντίληψη των τριών χωρών ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις αντάλλαξαν απόψεις και εξέτασαν τρόπους επίτευξης συνεργειών και ενίσχυσης των δράσεων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η γεωργία, η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι υδατοκαλλιέργειες, η προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και του σημαντικού τομέα της υγείας.

Ανέφερε πως οι τομείς αυτοί «αντανακλούν τις κοινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, επιδεικνύοντας έτσι την πολιτική μας βούληση για κοινή δράση στη βάση βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης».

Είπε πως οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στη συνέχεια στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της ναυτιλίας «αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κοινή μας πορεία».

Σημείωσε πως η πρώτη αυτή Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο και συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας πως εκ των σημαντικότερων προκλήσεων είναι η καταπολέμηση των τρομοκρατίας, που καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Χαιρέτισε την αξιέπαινη όπως την χαρακτήρισε πρωτοβουλία – Aqaba process – του βασιλιά της Ιορδανίας, η οποία «αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων, αλλά και προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία».

Είπε πως στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας που ακολούθησε θα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά θέματα και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε από κοινού στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε πως η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε και την ειρηνευτική διαδικασία Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας πως «από πλευράς μας στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί δρώντες όπως η Ιορδανία».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση επεσήμανε πως «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει στην Ιορδανία» και συγχάρηκε τη χώρα αυτή για την υποδειγματική πολιτική υπευθυνότητα αλλά και ανθρωπιστική ευαισθησία που επιδεικνύει.

Επεσήμανε πως η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που στο πλαίσιο συζητήσεων εντός της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη ισχυρής και απτής αρωγής προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία και ιδιαίτερα προς την Ιορδανία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ανέφερε εξάλλου πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα είχαν τη ευκαιρία να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας και διαβεβαίωσε πως «Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και προώθησης της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης».

Είπε πως ενημέρωσε τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω των αναχρονιστικών θέσεων και της εμμονής της Τουρκίας σε διατήρηση αναχρονιστικών Συνθηκών που άπτονται των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας τουρκικού στρατού, η πλευρά μας παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μια συνολικής λύσης.

«Μιας λύσης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου», είπε σημειώνοντας πως ευχαρίστησε τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη διαχρονική υποστήριξη «στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Είπε πως η παρουσία του βασιλιά Αμπντάλλα και του Πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κύπρο «επαναβεβαιώνει την κοινή δέσμευσή μας για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και τους τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα είπε πως σήμερα ξεκινά κάτι που ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί σε ένα παραγωγικό τριμερή συνεταιρισμό με οφέλη για τους λαούς των τριών χωρών και την ευρύτερη περιοχή.

Είπε πως η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί σε τόσο ζωτικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία, ο τουρισμός, και πως οι συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα για βοηθήσουν αδιαμφισβήτητα στην προώθηση των δεσμών των τριών χωρών. Επεσήμανε πως η δημιουργία συνεργειών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα των τριών χωρών θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους λαούς τους και θα ωφελήσει την περιοχή.

Ανέφερε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο του συνεταιρισμού της Ιορδανίας με την ΕΕ και πως στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών της χώρας προς την Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Ιορδανία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Για το Μεσανατολικό, είπε ότι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι η Ιερουσαλήμ και θα πρέπει η ΕΕ να συνεισφέρει στις προσπάθειες να έλθουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε πως το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε λύση δυο κρατών, που να εγγυάται την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα από το Ισραήλ.

"Καμία μονομερής απόφαση για την Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αλλάξει τα νόμιμα ιστορικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών στην ιερή πόλη", ανέφερε και σημείωσε πως όλος ο κόσμος έχει ρόλο να παίξει στο Παλαιστινιακό, στην επίτευξη ειρήνης και στην αποτροπή επιπτώσεων μιας περαιτέρω κλιμάκωσης.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος, η Ιορδανία και η Ελλάδα είναι δεσμευμένες στη καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε στις δηλώσεις του πως σήμερα εγκαινιάζουν "μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε μια περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Ανέφερε πως η τριμερής αυτή συνεργασία «θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική για αυτό πρέπει να βασίζεται και βασίζεται σε γερά θεμέλια πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία, δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Και πάνω σε αυτούς τους δεσμούς θέλουμε να δουλέψουμε"

Δεύτερον, ανέφερε, "διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή".

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν σήμερα εκτενώς για τις διεθνείς εξελίξεις, το Συριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν ειρήνη και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Ανέφερε πως μίλησαν για την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες σε σχέση με το προσφυγικό και για την ανάγκη που υπάρχει η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών.

Σημείωσε πως η Ιορδανία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και πως η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως χώρες πρώτης γραμμής στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Είπε πως επίσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τη διαδικασία της Aqaba και προωθούμε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ανέφερε.

Σε σχέση με το Μεσανατολικό είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση δυο κρατών. «Αυτή είναι η λύση που στηρίζουμε, η λύση που προωθούμε και πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία αυτή του διαλόγου για λύση δυο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 67 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως αυτό που τόνισαν είναι ότι όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα ‘Εθνη.

Είπε πως συμφώνησαν όλοι στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία, που αποτελεί, όπως ανέφερε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σημείωσε πως συμφώνησαν ακόμη να εντείνουν το διάλογό τους για τα θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της γεωργίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της υγείας.

Ανέφερε πως "σήμερα που εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με πολύ σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των χωρών μας αλλά και τον ευρύτερο ρόλο, τη δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή, μια δυναμική που μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας αλλά να παίξει και ένα ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top