ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Ανώτατο έδωσε άδεια στον ΟΠΑΠ να καταχωρήσει αίτηση ακύρωσης και του 2ου εντάλματος έρευνας στα γραφεία του

Το Ανώτατο έδωσε άδεια στον ΟΠΑΠ να καταχωρήσει αίτηση ακύρωσης και του 2ου εντάλματος έρευνας στα γραφεία του

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε σήμερα (15/1) την άδεια που ζητούσε η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου για καταχώρηση αίτησης δια κλήσεως για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari για ακύρωση και του δεύτερου εντάλματος έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 11.12.2017.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε στις 08/11/2017 την αίτηση της εταιρείας για την έκδοση certiorari με την οποία ακυρώθηκε το πρώτο ένταλμα έρευνας στα γραφεία του ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 14.6.2017 στη βάση του ότι υπήρχε εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι εκεί βρίσκονταν συγκεκριμένα έγγραφα.

Στη σημερινή απόφασή της, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, η Δικαστής του Ανωτάτου Α. Πούγιουρου αναφέρει ότι διαπιστώνει την ύπαρξη εκ πρώτης όψεως συζητήσιμης υπόθεσης, ζητώντας όπως η αίτηση για την έκδοση εντάλματος Certiorari καταχωρηθεί μέσα σε 5 μέρες από σήμερα και ορισθεί από το αρμόδιο Πρωτοκολλητείο για επίδοση και πρώτη εμφάνιση η 23η Ιανουαρίου 2018, στις 8.30 πμ, ενώπιον του Ανωτάτου.

Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για αναστολή του εντάλματος έρευνας μέχρι τη συμπλήρωση της διαδικασίας για έκδοση Certiorari καθώς επίσης και οποιωνδήποτε διαδικασιών που απορρέουν από το εκδοθέν ένταλμα έρευνας, όπως και της χρήσης και/ή διανομής των όποιων δεδομένων λήφθηκαν στη βάση του εντάλματος.

Εξέδωσε επίσης διάταγμα όπως οτιδήποτε παραλήφθηκε τεθεί από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος ενώπιον του Δικαστηρίου που εξέδωσε το ένταλμα, μέχρι τη συμπλήρωση της δια κλήσεως διαδικασίας για έκδοση Certiorari.

Ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι το ένταλμα ημερ. 11.12.2017 «είναι προϊόν έκδηλης νομικής πλάνης και κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας, εκδόθηκε δε καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας και κατά παράβαση συνταγματικών επιταγών. Υπήρξε επίσης παράλειψη αποκάλυψης στο Δικαστήριο ουσιωδών γεγονότων, τα οποία η Αστυνομία γνώριζε και/ή μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει».

Στην εμπεριστατωμένη προφορική αγόρευσή του, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο δικηγόρος του ΟΠΑΠ υποστήριξε το δικαιολογημένο της αίτησης, παραπέμποντας στο ιστορικό της υπόθεσης, με έμφαση στη διαδικασία Certiorari που προηγήθηκε, στην οποία εκδόθηκε απόφαση στις 8.11.2017 και στο ένταλμα έρευνας που εξασφαλίστηκε το πρωί της ίδιας ημέρας με το επίδικο.

Είναι εισήγησή του ότι ο Δικαστής που εξέδωσε το επίδικο ένταλμα απλά υιοθέτησε την απόφαση του άλλου Δικαστή που επιλήφθηκε παρόμοιου αιτήματος την ίδια ημέρα, το πρωί. Σημειώνει, επίσης, ότι τα όσα αναφέρονται στην Ένορκη Δήλωση του ανακριτή προς υποστήριξη της έκδοσης του εντάλματος, δεν αποκαλύπτουν τη διάπραξη ποινικού ή ποινικών αδικημάτων, αλλά αφορούν σε αστική διαφορά, και συγκεκριμένα προκύπτουν από τη Διακρατική Συμφωνία που διέπει τις σχέσεις των δύο μερών Κύπρου και Ελλάδας.

Η Δικαστής αναφέρει στην απόφασή της ότι εξέτασε με μεγάλη προσοχή τα όσα ανέφερε ενώπιον της ο δικηγόρος της εταιρείας στην αγόρευσή του προς υποστήριξη της αίτησης και μελέτησε επίσης την έκθεση και τις δύο ένορκες δηλώσεις του Δημήτρη Αλετράρη και του Ισίδωρου Μακρίδη που συνοδεύουν την αίτηση, μαζί με όλα τα επισυναπτόμενα σ` αυτές τεκμήρια.

«Είναι κατάληξή μου ότι διαπιστώνεται η ύπαρξη εκ πρώτης όψεως συζητήσιμης υπόθεσης», αναφέρει, και προσθέτει ότι «τα δεδομένα που έλαβα υπόψη μου ότι στοιχειοθετούν την εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η εξέταση του κατά πόσον ήταν εύλογη η ικανοποίηση του κατώτερου Δικαστηρίου ως προς την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος έρευνας, όπως ορίζει το άρθρο 27 του ΚΕΦ. 155, στη βάση των γεγονότων που τέθηκαν ενώπιόν του».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η Δικαστής, «παραχωρείται η αιτούμενη άδεια για καταχώριση δια κλήσεως αίτησης για Certiorari, ως το αιτητικό Α της αίτησης, για τους συγκεκριμένους λόγους που οι αιτητές προβάλλουν στην υπό κρίση αίτηση».

Οι δικηγόροι της ΟΠΑΠ είναι οι Χριστάκης Χριστοφίδης για Λ. Παπαφιλίππου & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, Ηλίας Στεφάνου, Παντελής Χριστοφίδης και Πέτρος Σταύρου. Την υπόθεση χειρίστηκε ο Ηλίας Στεφάνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top