Γ. Λιλλήκας: Ζητά σύγκληση του Εθνικού πριν τις εκλογές για τις τουρκικές προκλήσεις

Γ. Λιλλήκας: Ζητά σύγκληση του Εθνικού πριν τις εκλογές για τις τουρκικές προκλήσεις

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να εξετάσει τις τουρκικές προκλήσεις και να σχεδιάσει προληπτική πολιτική για αποτροπή των σχεδίων της Τουρκίας, ζητά ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κατέθεσε σχετική εισήγηση με επιστολή προς τον Προέδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού, όπως δήλωσε στην Κάτω Πάφο μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, το Σάββατο 6/1.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι, το Εθνικό πρέπει να συνεδριάσει «για να εξετάσουμε από τη μια και να αξιολογήσουμε από κοινού τις προκλήσεις της Τουρκίας», αλλά και τα ενδεχόμενα σενάρια και τις ενδεχόμενες πράξεις ή νέα τετελεσμένα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Τουρκία», παρά το ότι «είμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές», καθώς θεωρεί ότι «έχουμε την ωριμότητα, έχουμε την υπευθυνότητα, έχουμε την αίσθηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας για να φερθούμε σοβαρά και από κοινού να σχεδιάσουμε την προληπτική εκείνη πολιτική που θα μπορούσε να αποτρέψει τα όποια σχέδια της Τουρκίας».

“Σαν μικρό κράτος είναι πιο εύκολο να αποτρέπουμε εξελίξεις και νέα δεδομένα παρά να τα ανατρέπουμε εκ των υστέρων», συμπλήρωσε.

Ακολούθως ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως αναμένει όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί θετικά και ο ίδιος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για προληπτικές δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά και κατασταλτικά μέτρα στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα ή δεδομένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Λιλλήκας αφού ανέφερε πως εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ η κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή και στις βόρειες και βορειοανατολικές ακτές της Κύπρου, είπε ότι είναι σωστό η Κύπρος να οριοθετήσει την ΑΟΖ της σε όλη της την επικράτεια, όμως, δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν παράμετροι και παράγοντες, οι οποίοι ενδεχόμενα να δημιουργήσουν και προβλήματα, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως «αυτό το ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Στο Προεδρικό τη Δευτέρα η Μέτσολα – Στην ατζέντα η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ασφάλεια, ενέργεια και μεταναστευτικό

Στο Προεδρικό τη Δευτέρα η Μέτσολα – Στην ατζέντα η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ασφάλεια, ενέργεια και μεταναστευτικό

H πραγματοποίηση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την 1η Δεκεμβρίου 2025, αποτελεί μια στιγμή ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς εντάσσεται στην τελική προετοιμασία ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 και σηματοδοτεί την αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE