«Το νόημα και η λειτουργία της δημοκρατίας βρέθηκαν σε κίνδυνο, τα χρόνια της μάχης ενάντια στην κρίση», υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του, στο αφιέρωμα των Νew York Times και του Εuro2day.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία.
Όπως αναλύει ο κ. Τσίπρας, κατά τα χρόνια της κρίσης, η απροθυμία της πολιτικής εξουσίας να εμπιστευθεί τους πολίτες και τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, στη λήψη αποφάσεων από «τεχνοκράτες και φαύλους συμβούλους κάθε λογής, που κανένας δεν έχει εκλέξει».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ύβρη» αυτή τη συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνίες αφέθηκαν στο περιθώριο και οι λαοί μας κλήθηκαν επανειλημμένα να κάνουν θυσίες χωρίς καμία θετική επίπτωση για τις ζωές τους στο άμεσο μέλλον».
Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για μια συνθήκη που οδηγεί σε μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ηγεσία, αλλά και για μια κρίση της ίδιας της δημοκρατίας, καθώς όταν οι διαδικασίες δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας εκπίπτουν, τότε η δημοκρατία καθίσταται ευάλωτη.
Ως προς τις πολιτικές συνέπειες αυτής της κρίσης της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει στο άρθρο του: «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εχθροί της δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ως εκ τούτου, έχουμε συλλογικό καθήκον να διορθώσουμε την κατάσταση».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει την εκλογή της κυβέρνησής του στην Ελλάδα ως μια δημοκρατική επιλογή των πολιτών, ενάντια «σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόστηκαν από πολιτικές δυνάμεις που αγνόησαν τη λαϊκή βούληση», όπως αναφέρει.
Υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια καρποφόρα επιλογή, καθώς, σύμφωνα τον ίδιο, «η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα», με το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
«Από εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να στηρίξει με δικά της μέσα την παραγωγή και την ανάπτυξή της, χωρίς περαιτέρω εξωτερική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται στους δημοσιονομικούς και ευρύτερους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τον ρυθμό ανάπτυξης, το ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό εξαγωγών, καθώς και τα έσοδα από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις