Πάει ο παλιός ο χρόνος και μαζί του παίρνει όλες εκείνες τις στιγμές που χαρακτήρισαν το πολιτικό σκηνικό, αλλά και την κυπριακή κοινωνία που τις παρακολούθησε.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Ας θυμηθούμε μαζί τις ιστορικές στιγμές του 2017 και ας ευχηθούμε για ένα καλύτερο 2018.
9 Ιανουαρίου 2017: Μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, επιχειρήθηκε να γιγαντωθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια με τη διάσκεψη στη Γενεύη. Εκεί συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού, αν και το μείζον ήταν η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις που συζητήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου.
Μετά την ανταλλαγή χαρτών στις 11 Ιανουαρίου 2017, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και δύο κοινότητες –εν τη απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας– κάθισαν στο τραπέζι την επομένη χωρίς κάποιο αποτέλεσμα πέραν της διήμερης συνάντησης των τεχνοκρατών μια βδομάδα μετά.
10 Φεβρουαρίου 2017: Και ενώ το Κυπριακό βρισκόταν σε τέλμα, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψηφίζει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας της μέσης εκπαίδευσης.
Μαζί υπερψηφίζεται και τροπολογία του ΕΛΑΜ από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται στα σχολεία ο εορτασμός της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950.
Η απόφαση αυτή προκαλεί σεισμό στο πολιτικό σκηνικό. Αφενός, το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τον ΔΗΣΥ για τη στάση αποχής που τήρησαν οι βουλευτές του στην ψηφοφορία και αφετέρου η τουρκική πλευρά και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά για επικίνδυνες στροφές στην Ένωση και αρχίζουν ένα άδικο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κυρίως για να «αθωωθούν» για τη στασιμότητα στις συνομιλίες.
7 Απριλίου 2017: Ο ΔΗΣΥ καταθέτει πρόταση νόμου με την οποία οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς μεταφέρονται από τη Βουλή εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας.
Η συνεδρία που προηγείται της ψηφοφορίας αποτέλεσε ντροπή για την πολιτική και περιείχε καβγάδες, βρισιές και προπηλακισμούς.
Την ίδια ώρα πολίτες έξω από τη Βουλή διαδήλωναν με κύριο αίτημα να μη συναινέσει το νομοθετικό σώμα στις βουλές της Άγκυρας και του Ακιντζί.
Η πρόταση νόμου υπερψηφίζεται από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε κώμα.
5 Ιουνίου 2017: Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσκαλεί σε δείπνο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
Στη Νέα Υόρκη συμφωνείται η σύγκλιση νέας διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας που αρχίζει στις 28 Ιουνίου.
28 Ιουνίου 2017: Οι συνομιλίες ξεκινούν στο γραφικό Κραν Μοντανά με εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των δύο κοινοτήτων.
Δύο μέρες μετά καταφθάνει εκεί ο Αντόνιο Γκουτέρες και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιτυγχάνεται.
Στις 5 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταθέτει έγγραφες προτάσεις που ικανοποιούσαν και την τ/κ πλευρά και συνέδεαν με το πλαίσιο που επρόκειτο να καταθέσει την επόμενη μέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Στο δείπνο της 6ης Ιουλίου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου η τουρκική πλευρά ξεκαθάριζε ότι δεν αποδέχεται τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων και άρχισε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.
Το Κυπριακό έμπαινε σε άγρια νερά.
13 Ιουλίου: Η Βουλή σε μια ιστορική μέρα, λαμβάνει 134 φακέλους με έγγραφα της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου.
Οι φάκελοι μεταφέρονται σε 11 σφραγισμένα κιβώτια και παραδίδονται από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη.
Το δεύτερο μισό του 2017, προφανώς, «ανήκει» στους υποψήφιους Προέδρους. Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Σταύρος Μαλάς, Νίκος Αναστασιάδης και Χρίστος Χρίστου, με σειρά εξαγγελίας, ρίχνονται στη μάχη των προεδρικών εκλογών και δεσμεύονται ενώπιον του κυπριακού λαού.
«Μέρες καλύτερες θα ’ρθουν το λέει το ένστικτό μου»
Όπως σημειώνει ο βάρδος, απαντώντας στο λαϊκό «κάθε πέρσι και καλύτερα», θα έρθουν καλύτερες μέρες. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μπει τούτος ο τόπος στο νέο έτος.
Χωρίς μεμψίμοιρα σχήματα και με τη θέληση να ξεπεραστούν οι αντιξοότητες και να πάρει η κοινωνία την κατάσταση στα χέρια της.
Παράλληλα, είναι επάναγκες να διατηρηθεί για άλλη μια φορά η ευχή να ξεσκλαβωθεί η πατρίδα μας και να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Μήπως και καθαρίσει αυτό το νησί από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, μήπως και ηττηθεί ο Μολώχ της ασφάλτου και σταματήσουμε να μετράμε θανατηφόρα, μήπως και ευημερήσουν οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη και όμορφη πολιτεία.
Αδιαμφισβήτητα, πριν τις προεδρικές εκλογές και στο μεταίχμιο του παλιού και του νέου χρόνου, οφείλουν οι κρατούντες να δουλέψουν για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να μη γράψουμε και του χρόνου ημερομηνίες αποτυχιών.
Καλή χρονιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις