"'Ενας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός γεμάτος θραύσματα και με ισχύ που ισοδυναμούσε με 200 γραμμάρια TNT πυροδοτήθηκε σε ένα σουπερμάρκετ", δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος της ρωσικής ερευνητικής επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 18:30, τοπική ώρα - 17:30, ώρα Κύπρου στο σουπερμάρκετ που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Gigant Hall, επί της λεωφόρου Κοντρατίεφ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ένα ντουλάπι του σουπερμάρκετ όπου οι πελάτες αφήνουν τα υπάρχοντά τους.
"'Ολες οι πιθανές εκδοχές του τι συνέβη εξετάζονται", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αλεξάντερ Κλάους, επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής της Αγίας Πετρούπολης, σημειώνοντας ότι δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται, χωρίς να απειλείται η ζωή τους. Μια πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανάμεσα στους νοσηλευόμενους, ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Η ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για "απόπειρα ανθρωποκτονίας". "Πόσο φρικτό, όταν άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους πριν τις διακοπές" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 58χρονη Γκαλίνα Γκουστόβα, που βρισκόταν στο σημείο. Στις 3 Απριλίου μια τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είχε αποτέλεσμα 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μια οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα.