Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού απέρριψε την Τετάρτη 20/12 τις αναφορές σε ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, την Τρίτη 19/12. σε ανακρίβειες στο πόρισμα της Επιτρόπου για το χειρισμό από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες σε υπόθεση ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ενδεχομένως και σεξουαλικής, ανήλικης από θετή οικογένεια, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου.
Σε σημερινή (σ.σ. 20/12) ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέρεται ότι «το πόρισμα εξετάζει τα όσα έχουν επισυμβεί στη ζωή ενός παιδιού από την ημέρα που αυτό υιοθετήθηκε το 2000, σε ηλικία οκτώ ετών, μέχρι και την ενηλικίωσή του, το 2010. Το παράπονο υπέβαλε η ίδια στην Επίτροπο το 2014, όταν ήταν 22 χρονών».
«Στη βάση των όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες φαίνεται να αποτυγχάνουν να εντοπίσουν το κεντρικό διακύβευμα του Πορίσματος. Τούτο συνίσταται στο ότι για τουλάχιστον οκτώ και πλέον χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της πράξης υιοθεσίας, η οικογένεια αφέθηκε χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση της τοποθέτησης του παιδιού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Ως εκ τούτου, η οικογένεια αφέθηκε να διαχειριστεί εντελώς μόνη και χωρίς οποιαδήποτε στήριξη, τις αυξημένες ανάγκες που συνοδεύουν την υιοθεσία ενός παιδιού σε μεγάλη ηλικία – και πολύ περισσότερο ενός παιδιού που μετακινήθηκε μέσω διακρατικής υιοθεσίας», σημειώνεται.
Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου, «οι συνθήκες κακοποίησης στις οποίες γίνεται αναφορά στο Πόρισμα, είχαν χρόνιο χαρακτήρα ωστόσο, ενδεχομένως, να μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προς το συμφέρον του παιδιού, πολύ πιο νωρίς εάν και εφόσον οι Υπηρεσίες διατηρούσαν μια στοιχειώδη επικοινωνία με την οικογένεια, μετά την ολοκλήρωση της πράξης υιοθεσίας, και/ή εάν είχαν συστηματική επαφή μετά την αναφορά το 2008».
Αντίθετα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, προσθέτει η Επίτροπος, «πριν την ενηλικίωση του παιδιού έγιναν καταγγελίες από το σχολείο στις Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αναφορικά με κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής) και η οποιαδήποτε παρέμβαση ήταν περιστασιακή και αποσπασματική».
Προστίθεται ότι «όπως, κατά κόρον, επαναλαμβάνεται στο Πόρισμα, τα Συμπεράσματα στηρίζονται στα γεγονότα όπως παρατίθενται στους φακέλους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και στις απαντητικές επιστολές της ΓΔ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ημερ. 19/5/2014, του ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερ. 11/7/2014 (στην οποία επισυνάπτεται Έκθεση των ΥΚΕ σχετικά με την περίπτωση καθώς και ο φάκελος της περίπτωσης), της Αν. Γενικής Διευθήντριας του Υπουργείου Υγείας ημερ. 23/7/2014 και του Υπεύθυνου ΤΑΕ Πάφου, που έφτασε στο Γραφείο μου στις 17/11/2016, που αφορούν στη συγκεκριμένη οικογένεια και το συγκεκριμένο παιδί. Ως εκ τούτου, η αναφορά στην ανακοίνωση των ΥΚΕ για ανακρίβειες στο Πόρισμα είναι αβάσιμη».
Τέλος, η Επίτροπος αναφέρει ότι το Πόρισμα, προτού δημοσιοποιηθεί, διαβιβάστηκε με επιστολή της ημερομηνίας 7/12/2017, σε αριθμό παραληπτών, μεταξύ των οποίων και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για δικές τους ενέργειες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις