Διαπληκτισμός για την Κύπρο στην τουρκική βουλή – «Δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’»

Διαπληκτισμός για την Κύπρο στην τουρκική βουλή – «Δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άσκησε η τουρκική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο καυγάς άρχισε με αφορμή συζήτηση για τα νησιά του Αιγαίου, με τον κ. Τσαβούσογλου να κατηγορεί την αντιπολίτευση για πατριδοκαπηλία, ενώ κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι δεν τον κάλεσαν για να συζητήσουν το ζήτημα.

«Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996», είπε, «δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP».

Λέγοντας αυτά, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP, και ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι: «Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά. Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα».

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, βουλευτής του CHP, τοποθετώντας και την Κύπρο στη συζήτηση, αντέδρασε έντονα και κάλεσε τη βουλή να πάει «μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’». Δήλωσε επίσης ότι «εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε με το ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE