Σείονται τα κατεχόμενα για την «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» - Δηλώσεις και αντιδηλώσεις για την «αναποτελεσματικότητα»

Σείονται τα κατεχόμενα για την «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» - Δηλώσεις και αντιδηλώσεις για την «αναποτελεσματικότητα»

Τριγμούς στα κατεχόμενα διατηρεί η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου εναντίον της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας.


Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΑΔ χαρακτήρισε «αναποτελεσματική» την επιτροπή, ενώ ο δικηγόρος της κυρίας Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας» την απόφαση.


Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Αϊφέρ Σαΐντ Ερκμέν υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ότι το ΕΔΑΔ εξακολουθεί να θεωρεί την επιτροπή εσωτερικό ένδικο μέσο, όμως στα κατεχόμενα παραμένει η αίσθηση όπως η απόφαση πλήττει την αξιοπιστία της επιτροπής.


Ελέω και της προεκλογικής περιόδου που συνεχίζεται στα κατεχόμενα, η κριτική παραμένει αρνητική προς την επιτροπή με τον Κουντρέτ Οζερσάι να επιμένει πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να τους παίρνει στα σοβαρά η διεθνής κοινότητα.


Ο κύριος Ερκμέν, ως απάντηση, κατέθεσε γραπτή δήλωση, στην οποία υποστηρίζει πως η απόφαση αφορά μόνο τις διαδικασίες και όχι την «αναποτελεσματικότητα» της ίδιας της επιτροπής.


Όπως και να ’χει, η απόφαση θεωρείται ιστορική, καθώς η επιτροπή των κατεχομένων θεωρείται παράνομη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.


Μόνο ΕΔΕΚ και Οικολόγοι εξέδωσαν ανακοίνωση


Με τα φώτα στραμμένα στη Βουλή και τους προϋπολογισμούς, τα περισσότερα κόμματα αγνόησαν την απόφαση του ΕΔΑΔ, πλην της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων.


Η ΕΔΕΚ σχολίασε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προσφύγει κατά της λειτουργίας της Επιτροπής, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η επιτροπή κρίνεται αναποτελεσματική «όχι επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά επειδή δεν λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς».


Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι χαρακτήρισαν μεγάλης σημασίας και «σημαντικό βήμα» την απόφαση, δηλώνοντας ότι η επίδραση αυτής της απόφασης έχει «σαφείς πολιτικές προεκτάσεις».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE