Τρεις τέτοιοι άνθρωποι είναι ο Ολιβιέ, ο Αλέξανδρος και η Νατάσα, δηλαδή οι Tesura Cyprus. Δεν πετάνε απολύτως τίποτα, και στα χέρια τους οι πλαστικές σακούλες, τα χαρτόνια, οι εφημερίδες, τα τενεκεδάκια, τα υφάσματα, γίνονται δημιουργίες. Σήμερα μετέτρεψαν το πολυχώρο «Κόσμος Χωρίς Σύνορα» στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας σε εργαστήρι για κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά, προωθώντας έτσι πρωτίστως την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και μείωσης σκουπιδιών.
Πίσω από την ιδέα ήταν η οργάνωση Friends of the Earth Cyprus , που προωθεί διάφορες δράσεις για το περιβάλλον στο τρίπτυχο Reuse, Reduce, Recycle. Εσχάτως στην καμπάνια μπήκε και η λέξη Refuse με στόχο ο κόσμος να αποβάλει από τη ζωή του αντικείμενα που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, όπως είναι το πλαστικό.
Η Νατάσα Ιωάννου, Project Coordinator των Φίλων της Γης, μας μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για το εργαστήρι, ιδιαίτερα γιατί απευθύνεται σε νέα παιδιά.
«Αρχίσαμε αυτή την εκστρατεία με τίτλο Reduce Reuse Recycle, είμαστε στην αρχή της αλυσίδας στο να μην χρησιμοποιούμε καν καινούργια πράγματα, να μειώνουμε τον όγκο των πραγμάτων που χρησιμοποιούμε και σαν κοινωνία να καταλάβουμε τι σημαίνει επαναχρησιμοποίηση, το πήραμε και ένα βήμα παρακάτω και προσθέσαμε και το Refuse, δηλαδή να αρχίσουμε να αποβάλλουμε από την καθημερινότητά μας το πλαστικό και κάποια άχρηστα υλικά», μας είπε η Νατάσα.
Εξήγησε ότι ειδικά τώρα που διανύουμε μια περίοδο τεράστιας κατανάλωσης λόγω γιορτών, έχει μεγάλη σημασία να έρθει ο κόσμος κοντά και να κατανοήσει ότι μπορεί να δημιουργήσει από παλιά αντικείμενα, καινούργια στολίδια χωρίς έξοδα.
«Είναι λίγο δύσκολο αυτό να εμπεδωθεί στον κόσμο, αλλά ο τρόπος είναι εύκολος και βλέπω αλλαγή, η καμπάνια μας τρέχει ένα χρόνο σχεδόν και άρχισε με διάφορες δράσεις, έχουμε καθαρισμούς παραλιών, γιατί ο κόσμος πρέπει να πάει να δει τι είναι το σκουπίδι που χρησιμοποιεί και πού καταλήγει γιατί αν δεν το δει δεν αντιλαμβάνεται», μας είπε.
Η Νατάσα σημειώνει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει εμπειρία για να κατανοήσει ορισμένα πράγματα και να τα βάλει στην καθημερινότητά του.
«Πάμε στην αγορά και τους δίνουμε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες για να δουν ότι το πλαστικό δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε, οι δράσεις μας είναι πιο πρακτικές, με πιο πρακτικό αντίκτυπο», εξηγεί.
Την ρωτάμε αν είναι ευκολότερο οι νέοι άνθρωποι να αλλάξουν ή αν και οι πιο παλιοί λόγω εμπειρίας με την επαναχρησιμοποίηση εξαιτίας φτώχειας, είναι πιο δεκτικοί.
«Οι νέοι σίγουρα μας βοηθάνε περισσότερο, μπήκε τόσο πολύ στη ζωή μας η πλαστική σακούλα και εμείς θέλουμε να την αποβάλουμε και μάλλον αυτό η νέα γενιά θα το κατορθώσει, αλλά και οι παλαιότεροι έχουν τη γνώση», μας λέει.
Τα υλικά του εργαστηρίου τα συνέλεξε η οργάνωση εδώ και καιρό.
«Πάντα όλο και κάτι μας φέρνει ο κόσμος, παλιά ρούχα, πολλά υφάσματα και εμείς συλλέγουμε καπάκια, πλαστικές σακούλες, χαρτόνια, εφημερίδες, περιοδικά, υφάσματα, πουλόβερ, ό,τι είχαμε δηλαδή, που θα πήγαιναν στην ανακύκλωση είναι εδώ τώρα για να γίνουν στολίδια», μας λέει η Νατάσα.
Το εργαστήρι θα μεταφερθεί την άλλη βδομάδα και στη Λεμεσό (16/12).
«Λίγη φαντασία χρειάζεται, δεν είναι καθόλου δύσκολο, τα παιδιά ειδικά κάνουν απίστευτα πράγματα, πρέπει απλά να τους δώσεις το χώρο και την ώρα και αφοσίωση», μας λέει.
Νομοσχέδιο για πλαστική σακούλα
Ρωτάμε τη Νατάσα να μας πει την άποψή της για το νομοσχέδιο για χρέωση για την πλαστική σακούλα που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.
«Σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το προωθήσει η κυβέρνηση και να δώσει και λύσεις στον κόσμο, δεν μπορείς να πεις θα χρεώνω για πλαστική σακούλα χωρίς λύση, εμάς αυτό που μας ενόχλησε με τη χρέωση είναι ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν πίσω στις υπεραγορές, οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα κόστος και ευθύνη τόσα χρόνια που έδιναν αλόγιστα τις πλαστικές σακούλες», ανέφερε.
Η Νατάσα αναφέρει ότι οι υπεραγορές έχουν και δικές τους επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες και θα έχουν έσοδα και από κει και θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία του λεγόμενου πράσινου ταμείου.
«Να γίνονται με τα χρήματα αυτά και άλλες εκστρατείες, τα λεφτά να χρησιμοποιηθούν για καταπολέμηση του πλαστικού, αυτός να είναι ο σκοπός μας, και ο κόσμος θέλει να δει ότι τα χρήματα αυτά πάνε κάπου, είχαμε πόλεμο φυσικά από τις υπεραγορές γιατί ήθελαν να τα κρατούν, αλλά εμείς εργαζόμαστε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επίτροπο ώστε με τους κανονισμούς του νομοσχεδίου να γίνει αυτό το ταμείο ειδικά για το σκοπό αυτό. Όσα παίρνουν από τις χρεώσεις των σακούλων αυτών να πηγαίνει στο ταμείο και να γίνονται δράσεις για όλους», εξηγεί.
ΟΙ Φίλοι της Κύπρου τρέχουν και πολλές άλλες καμπάνιες για τον Ακάμα, για την κατασκευή γκολφ στη Λίμνη και άλλες. Στόχος να γίνονται τοπικές εκστρατείες αλλά και για άλλα θέματος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή.
«Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν χρειάζονται μεγάλες δράσεις από ένα άτομο, ό,τι κάνεις έστω και μικρό σε ατομικό επίπεδο, βοηθά μετά συλλογικά», ανέφερε.
Για το θέμα της ανακύκλωσης γενικότερα η Νατάσα Ιωάννου θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταστεί υποχρεωτική η ανακύκλωση και να εφαρμοστεί το σύστημα pay as you throw για να έχει και ο κόσμος κίνητρο.
Θεωρεί ότι αν κάποιος δεν θέλει να ανακυκλώσει δεν θα το κάνει ακόμη και αν κάτω από το σπίτι του έχει κάδους για όλα τα υλικά και επομένως το να γίνει υποχρεωτική είναι κάτι το αναγκαίο.
«Η ανακύκλωση είναι και θέμα απλής διαχείρισης. Επίσης, οι εταιρείες στην Κύπρο έχουν μονοπώλιο, πρέπει να ανοίξει ο κλάδος, να γίνεται και στα χωριά ανακύκλωση γιατί τώρα δεν ανακυκλώνουν γιατί δεν τα συλλέγει κανείς», αναφέρει.
Για το θέμα των κινήτρων πιο συγκεκριμένα εξηγεί ότι μπορεί ο κόσμος να παίρνει στις υπεραγορές γυάλινα δοχεία ή πλαστικά και να τα εναποθέτει σε ένα ειδικό σύστημα και να λαμβάνει εκπτωτικά κουπόνια για ψώνια.
Στην Κύπρο κάτι παρόμοιο σε μικρότερη κλίμακα γίνεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο με κουπόνια για ομπρέλες στη παραλία και επίσης στη Λάρνακα για κουπόνια για στάθμευση.
Για τα πράσινα σημεία η Νατάσα πιστεύει ότι το σύστημα δεν λειτούργησε καθόλου γιατί δεν έγινε σωστή διαχείριση και οργάνωση με αποτέλεσμα τα κλαδέματα και άλλα υλικά να καταλήγουν σε χωράφια-χωματερές στις γειτονιές και αλλού.
«Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να είναι πιο λειτουργικό το σύστημα, αλλά επιβάλλεται να το δουν οι αρμόδιοι γιατί απέτυχε ενώ ήταν μια πολύ σωστή ιδέα αρχικώς», αναφέρει.
Τι κάνει η Tesura και γιατί η επαναχρησιμοποίηση είναι αναγκαία
Ο Αλέξανδρος Ιωάννου Πελετιέ μαζί με τον Ολιβιέ και την Ειρήνη αποτελούν τους Tesura, που δεν αφήνουν κυριολεκτικά τίποτα να πάει χαμένο.
«Το εργαστήρι μας σήμερα έχει βεβαίως θέμα την επαναχρησιμοποίηση, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση του κόσμου και των παιδιών ειδικά, να τους δείξουμε δηλαδή ότι δεν είναι δύσκολο, είναι δημιουργικό, το κάνει ο καθένας εύκολα στο σπίτι του και ότι ο αντίκτυπος είναι στο περιβάλλον, και αυτό είναι τεράστιας σημασίας», λέει ο Αλέξανδρος.
Ο Ολιβιέ ασχολείται με πλαστικές σακούλες, τις λιώνει με το σίδερο και φτιάχνει στολίδια, αλλά και άλλα υλικά χρηστικά, όπως πορτοφόλια και θήκες για κινητά.
Η Ειρήνη Κογκορόζη ασχολείται με υφάσματα, φτιάχνει στολίδια που τα γεμίζει με άλλα παλιά υφάσματα καθώς και στολίδια με χαρτόνια.
Ο Αλέξανδρος ασχολείται με τενεκεδάκια τα οποία κόβει και τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει στολίδια για το δέντρο, με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα.
Ρωτάμε τον Αλέξανδρο αν ο κόσμος αλλάζει σιγά-σιγά το lifestyle του και την καθημερινότητά του με την επαναχρησιμοποίηση να είναι το πρώτο μέλημά του.
«Το πιο σημαντικό είναι κατά την άποψή μου η μείωση, όταν τα μειώσουμε τα σκουπίδια και ειδικά τα μιας χρήσης να τα χρησιμοποιούμε και πάλι, κάνουμε τεράστιο βήμα. Η ανακύκλωση τώρα είναι πιο γνωστή, κάνει ο κόσμος ανακύκλωση, αλλά πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και για τα δύο προηγούμενα στάδια», ανέφερε.
Γενικότερα η δράση της ομάδας του Αλέξανδρου έχει να κάνει με την επαναχρησιμοποίηση και ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα γίνονται διάφορα, με διάφορες κατασκευές. Κάθε Τρίτη διοργανώνονται εργαστήρια με διάφορες θεματικές αλλά και επισκέψεις σε σχολεία.
«Εγώ μαζεύω επίσης αντικείμενα και τα δίνω παρακάτω ή τα επισκευάζω και τα πουλώ σε χαμηλή τιμή γιατί η φιλοσοφία αυτή είναι, να μην αγοράσω καινούργια προϊόντα για να μειώσω τον όγκο των σκουπιδιών που παράγω ή τον όγκο των υλικών που πλέον δεν χρειάζομαι, αλλά με ενδιαφέρει και η κοινωνική διάσταση», αναφέρει.
Ο Αλέξανδρος θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για την επαναχρησιμοποίηση και μείωση σκουπιδιών και αναγκαία προς αυτό την κατεύθυνση είναι και η διοργάνωση πρακτικών εργαστηρίων.
Ο Αλέξανδρος εγκαινίασε πρόσφατα και τα λεγόμενα ‘’Brunch and Second hand markets’’ στο σπίτι του.
«Είναι παζαράκια όπου ο καθένας φέρνει ότι θέλει να χαρίσει ή να πωλήσει σε χαμηλές τιμές. Σκοπός η ανταλλαγή και η επαναχρησιμοποίηση, είχα πολύ μεγάλη ανταπόκριση και θα τα καθιερώσω», μας είπε.
Επίσης, συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, και θέλει να φτιάξει ένα χώρο για επισκευές πραγμάτων τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται ή θα πωλούνται και πάλι σε πολύ χαμηλές τιμές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις