Τελέστηκε το ένατο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Τελέστηκε το ένατο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Τελέστηκε την Κυριακή 10/12 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Δευτέρα το ένατο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας της Βουλής Χριστόφορος Φωκαΐδης. Το παρών τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος διατέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου, αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του εκλιπόντος.

Ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε τις αναφορές του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ομιλία του στην τελετή διαβεβαίωσης στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου 2003.

«Η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν είναι καν η κατάληξη του Κυπριακού. Αντίθετα θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων», έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό και προσέθετε: «Συμβιβαστική θα είναι η τελική λύση του κυπριακού προβλήματος. Αλλά ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας της λύσης. Αν η λύση δεν είναι λειτουργική, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θάναι μόνιμη. Αν η μη λύση εμπεριέχει τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διαίρεσης, μια μη λειτουργική διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης».

Αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, λέγοντας ότι η στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου δικαιώθηκε στην πορεία.

«Δεν ήταν δυνατό να κάνει αποδεκτή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τη διαγραφή της εισβολής και της κατοχής, με την αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως νόμιμο συνιστών κράτος. Δεν ήταν δυνατό, να συμφωνήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διευρυμένων επεμβατικών δικαιωμάτων και τόσων άλλων, που προνοούσε το Σχέδιο του ΓΓ», είπε ο κ. Κεραυνός.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο διασώθηκε, είπε ο κ. Κεραυνός, αλλά ενισχύθηκε με την ένταξη της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος  και αργότερα ως μέλος της Ευρωζώνης. Διαψεύστηκαν οι απειλές ότι δεν θα υπάρξει ξανά ευκαιρία διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού.

Λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις και έγιναν και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, ο συνεργάτης του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου, πρόσθεσε πως «δυστυχώς, δεν είχαμε το ποθούμενο αποτέλεσμα, γιατί αυτό σκοντάφτει μόνιμα, στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και στη συνεχώς αυξανόμενη επεκτατική βουλιμία της. Μόλις προχθές, ακόμα μια φορά, επιβεβαιώθηκαν οι σκοτεινές προθέσεις της Τουρκίας, δια στόματος του κ. Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα».

«Κάθε μνημόσυνο, του Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι εκδήλωση τιμής προς τον ηγέτη, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα προσκλητήριο αγώνα για όλους εμάς, με ενισχυμένες και ανανεωμένες κάθε φορά, τις δυνάμεις μας, από τις παρακαταθήκες του αγωνιστή ηγέτη που πρέπει πάντα να κουβαλούμε μέσα μας, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE