ΚΥΠΡΟΣ: Νομοσχέδιο περιορίζει τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών – Περιορίζεται και το δικαίωμα ασυλίας

ΚΥΠΡΟΣ: Νομοσχέδιο περιορίζει τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών – Περιορίζεται και το δικαίωμα ασυλίας

Το Υπ. Δικαιοσύνης ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση δύο νομοσχέδια που αφορούν τον περιορισμό θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών, ενώ περιορίζει επίσης και το δικαίωμα ασυλίας των μελών της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε άρθρο του «Φιλελεύθερου», στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή του Υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά τις θητείες των αξιωματούχων, προβλέπεται η τροποποίηση των άρθρων 40 και 64 του Συντάγματος.

Σχετικά με τον περιορισμό θητειών, αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για την εκλογή του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, κάποιος που ήδη έχει εκλεγεί για δύο θητείες.

Για τους βουλευτές αναφέρεται ότι, δεν θα μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος που ήδη έχει διατελέσει μέλος της Βουλής για τρεις συνολικά θητείες.

Όπως υπογραμμίζεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι τροποποιήσεις ζητούνται για σκοπούς ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της πολυφωνίας και για την αποφυγή δημιουργίας κατεστημένων.  

Επίσης, το άλλο νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα ασυλίας του βουλευτών, προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 83 (θα είναι η 10η τροποποίηση), ώστε να περιοριστεί.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, μπορεί να περιοριστεί η ασυλία των βουλευτών, αλλά δεν επηρεάζει το δικαίωμα έκφρασης γνώμης ή ψήφου κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές δεν υπόκεινται σε ποινική δίωξη και δεν ευθύνονται αστικά ένεκα οποιασδήποτε εκφρασθείσας γνώμης ή ψήφου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό: Πού στοχεύει η προσπάθεια Γκουτέρες  - «Δεν αποκλείουμε θετικές εξελίξεις»

Παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό: Πού στοχεύει η προσπάθεια Γκουτέρες - «Δεν αποκλείουμε θετικές εξελίξεις»

Παρασκηνιακές επαφές που «δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας» βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων μέσα στην εβδομάδα. Η παρουσία του στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει σειρά επαφών για το Κυπριακό, μεταξύ άλλων με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την προσωπική του απεσταλμένη.

BEST OF TOTHEMAONLINE