Το θέμα της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης επανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και διερωτήθηκε γιατί συμμετέχουν στη συνθήκη η Ιαπωνία και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Βρετανία. Απευθυνόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης λίγο πριν αναχωρήσει από την Κομοτηνή, ο Τούρκος Πρόεδρος τους είπε: “Επιθυμούμε να επωφεληθείτε με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάνης στο πλαίσιο της αντίληψης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως σε όλες τις επαφές του στην Αθήνα τα ανέφερε αυτά, προσθέτοντας ότι συζήτησε και με τον Έλληνα Πρόεδρος και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. “Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να προσεγγίσουν η μία την άλλη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουν τις εργασίες ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής τους. “Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στην Δυτική Θράκη, προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ο μουφτής δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται. Όπως είπε και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται, και έδωσε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. “Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό; Αυτό είναι λάθος, στην Λωζάνη δεν υπάρχει”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα αναφερθεί σε ακόμη κάτι που θα εκπλήξει όλους. “Από την μια πλευρά του Αιγαίου είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Η Ιαπωνία τί δουλειά έχει εδώ; Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία…Τί δουλειά έχουν αυτές εδώ; Έντεκα χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη της Λωζάνης. Τώρα εμείς τί λέμε; Πέρασαν 94 χρόνια και πλέον πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση μετά από 94 χρόνια”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης για να βγει από την Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται άδεια από τον νομάρχη, ωστόσο αυτό δεν το εφαρμόζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή. “Κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό που ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα είναι να μην θέλει αφομοιώσει τους ‘ομογενείς της στη Δυτική Θράκη”. “Η ενσωμάτωση είναι άλλο αλλά αφομοίωση δεν πρέπει να θέλει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις