«Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2017 έφτασε τις 26,436 από 33,706 άτομα τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (μείωση κατά 21,6% ή 7,270 άτομα), ενώ ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο 42ος συνεχόμενος μήνας που η ανεργία μειώνεται σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους», είπε.
Κατ’ αντιστοιχία, πρόσθεσε, «η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών, από 9% που ήταν το 2008 ανήλθε στο 38,9% το 2013, ενώ για το 2015 μειώθηκε στο 32,8%».
«Το ποσοστό αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε στο 27,8% και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έχει μειωθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας στο 25,3% ενώ σημείωσε μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2016», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διάφορα σχέδια παροχής κινήτρων για καταπολέμηση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα αυτά, από τα οποία επωφελήθηκαν συνολικά 25,000 άνεργοι συμπολίτες από το 2013 μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη και σταθερή έμφαση στους νέους, και για τα οποία αφιερώθηκε προϋπολογισμός €118 εκ. με 95% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, είχαν καθοριστική συμβολή στη μείωση της ανεργίας, η οποία όμως, παρά την ενθαρρυντική σταθερή πορεία μείωσής της, εξακολουθεί να είναι σε ψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε».
«Στόχος μας είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε προκηρύσσοντας νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «εφαρμόζονται Σχέδια Στελέχωσης Επιχειρήσεων, Κατάρτισης μέσα στις επιχειρήσεις καθώς και Σχέδια Κατάρτισης για Βελτίωση της Απασχολησιμότητας ενώ πραγματοποιούνται σε τακτική βάση μελέτες για τον εντοπισμό των αναγκών σε δεξιότητες, με στόχο τη συστηματική παροχή προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης και κατάρτισης».
ε αυτή τη βάση, είπε, «το Υπουργείο μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, παρέχει προβλέψεις αναγκών απασχόλησης δεκαετίας συστηματικά κάθε δύο με τρία χρόνια».«Η πιο πρόσφατη σειρά προβλέψεων καλύπτει την περίοδο 2017-2027 και περιλαμβάνει προβλέψεις για την απασχόληση, τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις μόνιμες αποχωρήσεις, καταλήγοντας έτσι στις συνολικές ανάγκες απασχόλησης που θα παρουσιαστούν σε 52 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε 309 επαγγέλματα που καλύπτουν το σύνολο της κυπριακής οικονομίας».
ύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης μελέτης, πρόσθεσε, «η συνολική απασχόληση μέσα στην περίοδο 2017-2027 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ανοδική τάση ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης».«Μέσα στη δεκαετία αυτή εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση περίπου 78.000 ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 21,0%», ανέφερε.
ύμφωνα με την ίδια, «η ετήσια συνολική ζήτηση εργασίας για την περίοδο 2017-2027 θα ανέλθει στις 15.800 άτομα με τον μέσο ετήσιο ρυθμό να φτάνει στο 3,9%».«Οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στις 7,800 άτομα ή 1,9% τον χρόνο και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω αποχωρήσεων που θα ανέρχονται στις 8,000 άτομα ή 2,0% τον χρόνο», είπε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις