Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, στο πρόσωπο της Αροδαφνούσας βρίσκεται η Ιωάννα Λ’ Αλεμάν, χήρα του Φεουδάρχη της Χούλου, ερωμένη του Φράγκου βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’ κι ένα από τα τραγικότερα πρόσωπα του κυπριακού βασιλείου. Όταν ο Πέτρος έφυγε από την Κύπρο για ένα πολύμηνο ταξίδι, η Ελεονώρα διέταξε τις δούλες της να φέρουν στο παλάτι την Ιωάννα. Η ίδια ήταν ήδη 8 μηνών έγκυος και η άκαρδη ρήγαινα την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να χάσει το παιδί της.
strong>Διαβάστε περισσότερα στη Μηχανή του ΧρόνουΗ τραγική «Αροδαφνούσα» που πλήρωσε τον έρωτά της για τον Ρήγα με φρικτά βασανιστήρια. Η Ρήγαινα την έκλεισε στο φρούριο της Κερύνειας μέχρι να χάσει το παιδί της

strong>Από τα πιο γνωστά και πολυτραγουδισμένα δημοτικά τραγούδια, η «Αροδαφνούσα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «Κυπριακός Ερωτόκριτος». Το ποίημα αναφέρεται στον απαγορευμένο έρωτα μίας πανέμορφης κοπέλας που ήταν ερωμένη του Βασιλιά Πέτρου Α’. Τον έρωτά τους όμως δεν κατάφεραν να ζήσουν για πολύ, αφού η «πανούργα ρήγαινα της Κύπρου», Ελεονώρα, συνέλαβε την Αροδαφνούσα και την κλείδωσε στο Κάστρο της Καντάρας όπου την υπέβαλε σε βασανιστήρια.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλή τραγωδία στην άσφαλτο: Έχασαν τη ζωή τους η Ανδριάνα και ο Δημήτρης σε διαφορέτικά θανατηφόρα
Βουλευτικές 2026: «Κλείδωσε» το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό - Οι δύο που έμειναν εκτός
Πέθανε ο Γρηγόρης Παναγή: Έδωσε μάχη με την επάρατη νόσο - Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας
Εντόπισαν 165 νεκρά άγρια πτηνά σε περιβόλι στη Λάρνακα - Τρεις συλλήψεις μετά από επιχείρηση
VIDEO: Να μην σας τύχει....Χαμός σε γάμο στην Κρήτη - Πεθερός έκανε πλάκα στο γαμπρό του και ντύθηκε νύφη
GNTM: Αυτοί είναι οι παίκτες που πέρασαν στο σπίτι - Τα 19 μοντέλα που εντυπωσίασαν - Δείτε βίντεο