Σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα αποφασιστεί αν τα κόμματα θα προχωρήσουν στις τελικές τους τοποθετήσεις επί των νομοσχεδίων που αφορούν τα νομοσχέδια για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή αν θα αναβληθεί η ψήφιση τους για μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή, ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι ακούγοντας τις θέσεις των κομμάτων η Κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά να παραμείνει και ο ΚΟΤ για περιορισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες, ήρθε με μια δεύτερη πρόταση σε σχέση με τα Υφυπουργεία.,0ίου Ανάπτυξης και του Υφυπουργείου Τουρισμού», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά τα ζητήματα τώρα είτε θετικά είτε αρνητικά δε θα ξεκαθαρίσουν ποτέ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, αφού διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί και εκφράζει την Κυβέρνηση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τις προσπάθειες της να εξευρεθεί μια συναίνεση για την ψήφιση των δύο αυτών νομοσχεδίων που θεωρούνται σημαντικά.
«Έχουμε κάνει ανάλυση αρκετές φορές, δώσαμε παρουσιάσεις, απαντήσαμε ερωτήματα. Η δημιουργία των Υφυπουργείων δεν είναι αυτοσκοπός, είναι για να καλύψουν, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, κάποια κενά διακυβέρνησης ή να διορθώσουν κάποιες στρεβλώσεις με τον τρόπο που έχουμε επεξηγήσει σε άλλες συνεδρίες», ανέφερε.
Όσον αφορά το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν μπήκαν σε θέματα προσωπικού.
«Τα θέματα προσωπικού αφορούν αυτόν που θα στήσει το Υφυπουργείο. Μιλάμε για ένα νέο θεσμό, να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες όπως σε όλες τις χώρες που υπάρχουν Υπουργεία οικονομίας και ανταγωνιστικότητας. Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι να αφαιρεθούν σημαντικές αρμοδιότητες από τον Υπουργό Οικονομικών ή αρμοδιότητες από τον Υπουργό Οικονομικών που έχουν σχέση με την διαχείριση του δημοσιονομικού πλαισίου και διαχείριση του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η αρχική τους σκέψη ήταν διαφορετική από το αρχικό τους νομοσχέδιο που κατέθεσαν στην Βουλή.
«Προνοούσε την διατήρηση ενός οργανισμού, που με βάση τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων θα ήταν ιδιωτικού δικαίου. Ο λόγος που είπαμε να γίνει ένα Υφυπουργείο ήταν για να επιτευχθεί η συναίνεση με δεδομένη την άποψη που εκφράστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, την οποία κάναμε και με πολιτικά κόμματα, αλλά και με κάποιους φορείς, να μην σπάσει ο ΚΟΤ. Γι’ αυτό προτείναμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα περιλάμβανε διευθύνσεις κάτω από το Υφυπουργείο. Στην προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης, καταθέσαμε γραπτώς κάποιες εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν ένα δεύτερο μοντέλο το οποίο θα ήταν πρακτικά εφαρμόσιμο και ένα μοντέλο το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες. Να αρθούν κάποιες από τις στρεβλώσεις, τις υφιστάμενες, δηλαδή να μην υπάρχει διαρχία, για αυτό έχουμε προτείνει ο Υφυπουργός να προεδρεύει και του ΔΣ, ως επίσης και να μετέχει και η βιομηχανία», σημείωσε.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν θέλουν να παίξουν παιχνίδια ούτε με την οικονομία, ούτε με τον τουρισμό ως μια καίρια και ενδεχομένως η πιο σημαντική βιομηχανία της χώρας.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θα πετύχουμε είναι κάτι το οποίο θα δουλεύει. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει», σημείωσε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης για τα υφυπουργεία είπε ότι συζήτησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για μια ακόμα φορά, το θέμα των Υφυπουργείων.
«Χαίρομαι που η Βουλή έχει ήδη αναγνωρίσει την αναγκαιότητα το θεσμό των Υφυπουργείων με την ψήφιση του Υφυπουργείου για θέματα ναυτιλίας. Σήμερα συζητήθηκε το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε εξηγήσει σε πολλές συνεδρίες το σκεπτικό μας, όχι μόνο για την ανάγκη δημιουργίας των δύο Υφυπουργείων, αλλά και για τις αρμοδιότητες τις οποίες προτείνουμε και οι οποίες πρέπει να καλύψουν ένα κενό διακυβέρνησης το οποίο υπάρχει σήμερα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχουν κάνει την πρόταση τους και σημείωσε ότι υπάρχουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, υπάρχουν και τα υφυπουργεία οικονομίας ή ανταγωνιστικότητας.
«Είναι ένα θεσμικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί και στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν γίνεται η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα χωρίς υφυπουργείο τουρισμού, «που θέλουμε να είμαστε τουριστική χώρα».
« Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μετά προσπαθήσαμε να βρούμε συναίνεση, καταθέτοντας και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Δεν μπορούν, όμως, να γίνουν αποδεκτές η όποιες σκέψεις για διατήρηση διαρχίας, Οι προτάσεις, οι οποίες έχουμε κάνει, αφορούν το ότι πρέπει να προεδρεύεται ο δημόσιος οργανισμός που θα ασχολείται με την προώθηση του προϊόντος από τον Υφυπουργό και να μετέχουν οι φορείς της αγοράς όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που έχουν ξεχωριστούς οργανισμούς για την προώθηση του προϊόντος, για το μάρκετινγκ σε σχέση με την διαμόρφωση και την εκτέλεση της πολιτικής. Εναπόκειται πλέον στην Βουλή να αποφασίσει. Εμείς δεν έχουμε τα υφυπουργεία ως αυτοσκοπός αλλά τα θεωρούμε ως μεταρρυθμίσεις για να καλύψουν ένα σημαντικό κενό διακυβέρνησης στην αγορά», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η δεύτερη προσπάθεια έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας τους και της Επιτροπής Οικονομικών για εξεύρεση συναίνεσης.
«Αν δεν καταφέραμε να βρούμε την συναίνεση, δεν καταφέραμε να βρούμε την συναίνεση. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικά αυτά τα οποία έχουμε προτείνει. Ελπίζουμε να προχωρήσουν όπως τα έχουμε προτείνει και είναι για αυτό που κάναμε και μια δεύτερη πρόταση. Απ΄ εκεί και πέρα η μπάλα είναι στην Βουλή», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σε καταληκτικό του σχόλιο ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι έχει μήνες που τα συζητούν και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει οτιδήποτε, θα μείνει το θέμα των δύο νομοσχεδίων να το δουν σε κλειστή συνεδρία, για τις τελικές τους τοποθετήσεις.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος και Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι είναι αναμφίβολα δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια.
«Όμως, θεωρώ ότι η στιγμή για να γίνει τελική συζήτηση ή διόρθωση είναι άκαιρα. Δύο εβδομάδες πριν το κλείσιμο της Βουλής, με το φόρτο εργασίας το οποίο υπάρχει και παραμονές προεδρικές εκλογών, θεωρώ ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν. Εγκυμονούν παγίδες. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα δούμε μετά τις προεδρικές εκλογές και η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε την συζήτηση. Θα πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά τα ζητήματα αυτά και αν χρειαστεί να ξανά έρθει η Κυβέρνηση, η επόμενη Κυβέρνηση, όποια και να είναι, να τα συζητήσουμε», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι μία άποψη η οποία μπορεί να είναι και η επικρατούσα αλλά θα το δουν στην κλειστή συνεδρία, των διαδικασιών, ή αν θα κάνουν την τελική τους τοποθέτηση ή αν θα τα στείλουν στις καλένδες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις