ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολογισμός Έργου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης - Οι νέες εταιρείες και η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Απολογισμός Έργου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης - Οι νέες εταιρείες και η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Το έργο και τις δράσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε σήμερα, 28 Μαρτίου 2024, σε Διάσκεψη Τύπου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Μαρίνα Χατζημανώλη.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ναυτιλιακού τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Κύπρου, αλλά και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος διεθνώς ως ένα ναυτιλιακό κράτος. Η κα Χατζημανώλη τόνισε ότι «η χώρα μας, αποτελεί ένα παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ναυτιλία. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, η υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης, η ασφάλεια των πλοίων, η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία του προσωπικού, η αποτελεσματικότητα και ευελιξία, καθώς και οι σημαντικές διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες έχουν καθιερώσει την Κυπριακή ναυτιλία σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και την Κυπριακή σημαία μια από τις πιο αξιόπιστες και ανταγωνιστικές στην παγκόσμια ναυτιλία».

Η κα. Χατζημανώλη παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα και τους στόχους που επιτεύχθηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες:

• Σημαντική αύξηση της τάξεως του 5.5% ή διαφορετικά κατά περίπου 1.1 εκ. τόνους, τους τελευταίους 6 μήνες, στον στόλο των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων. Αυξημένο ενδιαφέρον νέων πλοιοκτητών και ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι έχουν εγγράψει τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο.

• Τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 14% στις ενταγμένες εταιρείες στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, φτάνοντας τις 420.

• Η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με περισσότερους από 7400 επιβάτες, περισσότερα από 2400 αυτοκίνητα και μηχανές και περισσότερα από 250 κατοικίδια. Αριθμοί που δείχνουν ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι και απαραίτητη, αλλά και με προοπτικές βιωσιμότητας.

• Μεγάλη επιτυχία με αυξημένη συμμετοχή σημείωσε το Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ» το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά. Στόχος του η καλλιέργεια θαλάσσιας και ναυτιλιακής κουλτούρας, και η ανάδειξη της σημασίας και των προοπτικών του τομέα της ναυτιλίας και της Γαλάζιας Οικονομίας. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ και η Διοίκηση Ναυτικού διενεργώντας Διέλευση Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

• Θεσμοθετήσαμε την Συμβουλευτική Επιτροπή Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και της Ποιότητας της Κυπριακής Σημαίας, καθώς και την Συμβουλευτική Επιτροπή Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος, στα πλαίσια του στόχου της συνεχούς βελτίωσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

• Με πρωτοβουλία και πρόταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την σύσταση Επιτροπής για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στις ακτές της Κύπρου.

• Μετά από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας τροχοδρομήθηκαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς υλοποίηση, αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

• Το Μονοθυριδικό Ναυτιλιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης – One Stop Shipping Center- τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο, ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων της Ναυτιλιακής βιομηχανίας.

• Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε σειρά ενεργειών για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να είναι το πρώτο Υπουργείο/Υφυπουργείο που θα ψηφιοποιήσει ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του.

• Η εντυπωσιακή άνοδος της κυπριακής σημαίας από την 13η θέση, στην 8η θέση της Λευκής Λίστας του PARIS MoU επιβεβαιώνει τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία και αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των πρακτικών ελέγχου και εποπτείας και ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του κυπριακού νηολογίου.

• Υιοθετήθηκε νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

• Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε αναθεωρημένη σειρά πράσινων κινήτρων για την επιβράβευση πλοίων που επιδεικνύουν αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τον Ιανουάριο του 2024, ο ετήσιος φόρος χωρητικότητας των εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο πλοία έχει μειωθεί έως και 30% για κάθε πλοίο που επιδεικνύει μέτρα για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, διασφαλίζοντας ότι οι πλοιοκτήτες επιβραβεύονται για βιώσιμες ναυτιλιακές προσπάθειες.

• Ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα και την αειφόρο αξιοποίηση των θαλασσών, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και στην Γαλάζια Ανάπτυξη. Σε μια προσπάθεια για σφαιρική προσέγγιση και ανάπτυξη των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ετοιμάστηκε εθνική στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και ενιαίο σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της, καθώς επίσης και Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

• Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο και πετύχαμε την ενδυνάμωση της φωνής της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά και διεθνή ναυτιλιακά φόρα. Εξαιρετικής σημασίας είναι η επανεκλογή μας στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την διετία 2024-2025, παρόλες τις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω των ιδιαίτερων τρεχουσών διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών. Συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε και να ενισχύουμε τη φωνή και την ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν την παγκόσμια ναυτιλία, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την εικόνα μας ως μια διεθνώς αναγνωρισμένη ναυτιλιακή δύναμη. Η συμμετοχή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σε Ευρωπαϊκά και διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια έχει ενισχυθεί σημαντικά, απόδειξη της αναγνώρισης της παραγωγικής και εποικοδομητικής συνεισφοράς μας στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία.

• Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς της Ελλάδας και της Μάλτας, στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων, αλλά και με τους Υπουργούς της Ιταλίας, Γερμανίας και Βελγίου. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους Υπουργούς, αρμόδιους για τη ναυτιλία, του Κατάρ, των Φιλιππίνων, του Παναμά, του Λιβάνου και της Νιγηρίας.

• Η δέσμευση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για προώθηση της ισότητας των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, πραγματοποιείται με διάφορες δράσεις, ενισχύοντας την ενημέρωση για ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να ενταχθούν στον κλάδο, τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος και την παροχή ευκαιριών κατάρτισης και καθοδήγησης. Μια από τις δράσεις αυτές είναι η θεσμοθέτηση και καθιέρωση του «Βραβείου Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία». Το εν λόγω βραβείο θα απονέμεται ετήσια και αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση της προβολής και αναγνώρισης των ατόμων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών στον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας.

• Προώθηση των ναυτιλιακών και ναυτικών επαγγελμάτων σε σχολεία της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση για τις πολύπλευρες ευκαιρίες εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Αναγνωρίζοντας την σημασία της ενημέρωσης των παιδιών από την δημοτική τάξη, έχουν σχεδιαστεί, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας νέες δράσεις όπου παιδιά, από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού μέχρι και τις πρώτες τάξεις του λυκείου, θα γνωρίσουν από κοντά την ναυτιλία, την σημασία της και τις ευκαιρίες που τους παρέχει.

• Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την προώθηση του Κυπριακού νηολογίου πλοίων στην Κύπρο και το εξωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέων ποιοτικών πλοίων στο Κυπριακό νηολόγιο. Συμμετείχαμε σε ναυτιλιακά συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις και πραγματοποιήσαμε εποικοδομητικές συναντήσεις σε Πειραιά, Αθήνα, Λονδίνο, Αμβούργο, Γένοβα, Τόκυο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι και Ντουμπάι.

• Η αναβάθμιση και η στοχευμένη μετεξέλιξη του συνεδρίου «Maritime Cyprus 2023» που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο. Πέραν των 1000 ναυτιλιακών παραγόντων από 35 χώρες, συμμετείχαν στο συνέδριο εδραιώνοντας το ως ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα ναυτιλιακά συνέδρια παγκοσμίως.

Η Υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα 60 χρόνια από την ίδρυση του Κυπριακού Νηολογίου που συμπληρώθηκαν το 2023 που όπως είπε είναι «μια λαμπρή πορεία που κάνει περήφανους τους πρωτεργάτες, τους συνεχιστές και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πορεία συνεχών προσπαθειών, σχεδιασμών και αποφάσεων, έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία και τεχνογνωσία, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας ισχυρής ναυτιλίας».

«Χωρίς αμφιβολία, συνέχισε, αισθανόμαστε περήφανοι για την πορεία των προηγούμενων 60 ετών. Επιδίωξη μας είναι να επιτύχουμε ακόμα υψηλότερους στόχους και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, του κυπριακού νηολογίου και του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου. Οι προσπάθειες μας θα επικεντρωθούν στη συνεργασία με την πλοιοκτητική και ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και στην υλοποίηση ακόμα περισσότερων δράσεων».

Κλείνοντας, η κα Χατζημανώλη εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, για την αμέριστη εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο της, αναθέτοντας της το σημαντικό και ζωτικό για την εθνική οικονομία Υφυπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και για την παρουσία του σε κάθε κάλεσμα του Υφυπουργείου, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης στον τομέα της Ναυτιλίας. Ευχαρίστησε επίσης, τους συνεργάτες της στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας για την υλοποίηση των πιο πάνω στρατηγικών στόχων και δράσεων.

«Είναι τιμή μου», τόνισε, «να υπηρετώ αυτή την παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και τους ανθρώπους της ναυτιλίας σε στεριά και θάλασσα. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στρατηγικά, ώστε η φωνή του Κυπριακού Νηολογίου και της Κυπριακής Ναυτιλίας να δυναμώνει, να ενισχύεται και να εμπνέει τις νεότερες γενιές».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top