Η δημιουργία του ΓΕΣΥ πρόσφερε μια "οικονομική" ανακούφιση σε ασθενείς και δικαιούχους, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης ασθενοφόρων όπου η χρέωση επιβαρύνει τους δικαιούχους και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
Η διάσωση ανθρώπινων ζωών και ο συντονισμός των κλήσεων ασθενοφόρων είναι αναμφισβήτητα αλληλένδετα. Όπως και ο χρόνος ανταπόκρισης των ασθενοφόρων είναι καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Όλες οι ανταποκρίσεις των ασθενοφόρων που αφορούν κλήσεις για επείγοντα περιστατικά και γίνονται μέσω του Συντονιστικού κέντρου Κλήσεων Ασθενοφόρων είναι δωρεάν και δεν επιβαρύνουν το δικαιούχο αλλά καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ΓεΣΥ.
Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για μη επείγουσες περιπτώσεις-κλήσεις και κάποιες από αυτές χρεώνονται στους δικαιούχους.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Ριάνα Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ΟΚΥπΥ, η οποία εξήγησε τις περιπτώσεις περιστατικών που χρεώνεται η χρήση ασθενοφόρου, το κόστος αλλά και τον αριθμό διαθέσιμων ασθενοφόρων για επείγοντα και μη επείγοντα περιστατικά.
«Μεταφορές με ασθενοφόρα χρεώνονται σε μη επείγοντα περιστατικά στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ σε όσους δεν είναι χρόνια ασθενείς. Όσοι δεν είναι χρόνια ασθενείς δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ για να γίνει μεταφορά τους, παροχή υπηρεσίας ασθενοφόρου-ταξί», αναφέρει η κ.Κωνσταντίνου.
Παράδειγμα:
Εαν ένας πολίτης έχει κάταγμα στο πόδι και θα πρέπει να επισκεφθεί τον φυσιοθεραπευτή του και θέλει να ξαπλώνει σε φορείο για να γίνει η μεταφορά του, τότε το προγραμματισμένο του ραντεβού με ασθενοφόρο για την μεταφορά του από και προς το σημείο χρεώνεται.
Οι περιπτώσεις μη-επειγόντων περιστατικών όπου η χρέωση καλύπτεται από το ΓεΣΥ
- Μεταφορά δικαιούχου του ΓεΣΥ από συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ νοσηλευτήριο προς συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ νοσηλευτήριο
- Μεταφορά Δικαιούχου ΓεΣΥ από συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε ΜΗ συμβεμβλημένο ΤΑΕΠ
- Μεταφορά δικαιούχου του ΓεΣΥ από και προς ογκολογικό κέντρο, κέντρο αποκατάστασης, κέντρο αιμοκάθαρσης, κέντρο ενσωμάτωσης, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας “Αροδαφνούσα”.
- Διακομιδή Νεογνών προς Μακάρειο Νοσοκομείο
- Μεταφορά δικαιούχου ΓεΣΥ από νοσηλευτήριο, οικία ή γηριατρείο για αερομεταφορά
Οι περιπτώσεις μη-επειγόντων περιστατικών όπου η χρέωση επιβαρύνει τους δικαιούχους και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ
- Μεταφορά δικαιούχου του ΓεΣΥ από συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ νοσηλευτήριο προς ΜΗ συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ νοσηλευτήριο
- Μεταφορά δικαιούχου ΓεΣΥ από ή προς οικία, γηριατρείο, ιατρό, νοσηλευτήριο ή άλλο συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ πάροχο υπηρεσιών φροντίδας υγείας
- Μεταφορά δικαιούχου του ΓεΣΥ από ή προς οικία ή γηριατρείο σε ΜΗ συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ Ιατρό ή Ιατρικό κέντρο
Κόστος χρέωσης ασθενοφόρου που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ
Το κόστος χρέωσης του ασθενοφόρου ανέρχεται στα (€75.00) εβδομήντα πέντε ευρώ ανά ώρα για απόσταση μέχρι (10) δέκα χιλιομέτρα και επιπρόσθετη χρέωση 2 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο χιλιόμετρo. Επιπρόσθετη χρέωση (€67.00) εξήντα επτά ευρώ ανά ώρα στην περίπτωση που το περιστατικό χρήζει συνοδείας ιατρού.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι ο ασθενής χρεώνεται και την ώρα αναμονής του ασθενοφόρου κατά την διάρκεια του ραντεβού.
«Τα ασθενοφόρα είναι διασκορπισμένα σε 26 διαφορετικά σημεία/σταθμούς της χώρας»
«Τα ασθενοφόρα είναι διασκορπισμένα σε 26 διαφορετικά σημεία/σταθμούς της χώρας». Οι σταθμοί δεν είναι πάντα τα νοσοκομεία, παρότι υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν σταθμούς ασθενοφόρων, σύμφωνα με την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
Μπορείτε να βρείτε τους σταθμούς ασθενοφόρων ΕΔΩ
Σε ερώτηση εάν η χρήση ασθενοφόρων για μη επείγοντα περιστατικά μπορεί να στερήσει την χρήση ασθενοφόρου σε ένα επείγον περιστατικό η κ.Ριάνα Κωνσταντίνου απάντησε:
«Για αυτό τον λόγο, ξεχωρίσαμε τα ασθενοφόρα που ανταποκρίνονται στις επείγουσες και στις μη επείγουσες περιπτώσεις. Καλούμε επιπρόσθετα ασθενοφόρα για τις περιπτώσεις των προγραμματισμένων μεταφορών, μη επειγόντων περιστατικών. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά τηλέφωνα για τα επείγοντα και άλλα τηλέφωνα για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Διευκρινίζουμε ότι η στελέχωση που υπάρχει στους σταθμούς των ασθενοφόρων δεν χρησιμοποιείται για μη επείγοντα περιστατικά. Σε περίπτωση μη επειγόντων καλούμε επιπρόσθετο ασθενοφόρο»
Στην ερώτηση ποιος καθορίζει των αριθμό ασθενοφόρων για επείγουσες κλήσεις η κ.Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «Για κάθε χώρα υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα. Λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της χώρας η απόσταση-έκταση, την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της». Με βάση αυτά και άλλα στοιχεία η Υπηρεσία Ασθενοφόρων κάθε χώρας έχει αναπτύξει σταθμούς ασθενοφόρων σε διαφορετικά σημεία, όπως και στην Κύπρο , σύμφωνα με φόρμουλα Διεθνών κανονισμών.
Αριθμός διαθέσιμων ασθενοφόρων - Πόσα είναι στελεχωμένα όλο το 24ωρο
Όπως εξήγησε η κ.Κωνσταντίνού από τα 70 ασθενοφόρα, τα 26 χρησιμοποιούνται για τα επείγοντα, τα υπόλοιπα είναι ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. «Εάν υπάρχουν περισσότερα περιστατικά και κλήσεις καλούμε περισσότερα ασθενοφόρα. Ανάλογα με τα ραντεβού που υπάρχουν την ημέρα».
Τα 26 ασθενοφόρα είναι στελεχωμένα όλο το 24ωρο. Τα υπόλοιπα ασθενοφόρα λειτουργούν υπερωριακά ανάλογα με τις ανάγκες και την ζήτηση, όπως εξήγησε η κ.Κωνσταντίνου.
«Στην περίοδο του Covid είχαμε τριπλασιάσει τα ασθενοφόρα, καθώς υπήρχε ανάγκη για επείγον περιστατικά, όπως και αν προκύψει περιστατικό με πυρκαγιά. Ανάλογα με την ανάγκη που θα παρουσιαστεί , αυξάνουμε τις επείγουσες κλήσεις ασθενοφόρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις