Συμβολικά είναι κατά κύριο λόγο τα μηνύματα που θα στείλει η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασφαλώς πέραν των συμβολισμών θα στείλει και μηνύματα ουσίας, σε μια περίοδο «νεκρή» για το Κυπριακό, εν αναμονή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύναξη η οποία παραδοσιακά θεωρείται ορόσημο για όλες τις πλευρές. Εδώ και μέρες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ετοιμάζουν την κοινή δήλωση-ανακοίνωση των ηγετών, που θα δοθεί στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη σημερινή συνάντηση. Εκείνο που αναμένεται είναι ότι σε γενικές γραμμές, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, θα τονίσουν την προσήλωσή τους στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και θα επαναλάβουν ότι αντικρίζουν το ανθρωπιστικό αυτό θέμα με ευαισθησία.
Μηνύματα αναμονής
Από εκεί και πέρα, όμως ζητούμενο είναι η επανέναρξη της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να τονίζει ότι είναι έτοιμη ακόμη και αύριο να προσέλθει σε διάλογο, από το σημείο διακοπής της προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017, με βάση διαπραγμάτευσης το πλαίσιο Γκουτέρες. Από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς τονίζεται ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη της όποιας προσπάθειας θα πρέπει να έχει ως αφετηρία ότι ο διάλογος γίνεται μεταξύ δύο ίσων οντοτήτων, δύο χωριστών κρατών. Αυτό το τεράστιο χάσμα επιβάλλει επιδέξιους χειρισμούς από τα Ηνωμένα Εθνη ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη μιας προσπάθειας. Συνεπώς, για τα Ηνωμένα Εθνη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αγγίζει και την ουσία των πραγμάτων. Αυτό το δίλημμα πιθανότατα θα ανατεθεί στον αντιπρόσωπο που αναμένεται να διορίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μιας νέας προσπάθειας.
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και κυρίως η διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό, αποτελούν τα μόνα χειροπιαστά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προς συζήτηση στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, κάτι που αναγνωρίζεται τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ. Ευρωπαίοι ηγέτες προς τους οποίους στράφηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ασκήσουν την επιρροή τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο, αναγνωρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες της Λευκωσίας δημιουργούν ένα μομέντουμ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα προσπάθεια. Τα μηνύματα που φθάνουν στη Λευκωσία κάνουν λόγο σε ετοιμότητα του Ταγίπ Ερτογάν να δει με θετικό μάτι την πρόταση για θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά, κάτι το οποίο επιδιώκει η Λευκωσία με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες αμοιβαίου οφέλους. Εκείνο που ανησυχεί τη Λευκωσία είναι τυχόν επανάληψη της τακτικής του παζαρέματος στο οποίο καταφεύγει ο Ταγίπ Ερντογάν, έναντι ΗΠΑ και ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε τυχόν αιτήματα της Δύσης, όπως είναι αυτή τη φορά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ραντεβού με χαμηλές προσδοκίες, ελπίδες επανεκκίνησης στο Κυπριακό
Ασθενοφόρα: Ποιες μεταφορές ασθενών καλύπτει το ΓεΣΥ - Πόσα στοιχίζει
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και έπιασαν «λαβράκι» - Στην κατοχή τους διαρρηκτικά εργαλεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις