ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από τον καύσωνα - Οι ζημιές που προκαλούνται και «ο  μύθος» για το air condition και την βενζίνη

Έτσι θα προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από τον καύσωνα - Οι ζημιές που προκαλούνται και «ο  μύθος» για το air condition και την βενζίνη

Το καλοκαίρι κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνιση του και όλοι μας προσπαθούμε να προστατευτούμε από τις ακραίες θερμοκρασίες με κάθε τρόπο. Αυτές όμως, δεν επηρεάζουν μόνο εμάς αλλά και τα αυτοκίνητά μας τα οποία επίσης ταλαιπωρούνται.

Για τις ζημιές που μπορεί να πάθουν τα οχήματα μας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τις θερμοκρασίες καύσωνα που περιτριγυρίζουν το νησί μας, μίλησε στο ThemaOnline, ο αφυπηρετήσαντας μηχανολόγος μηχανικός Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, Λάζαρος Λαζαρή.

Η οδήγηση το καλοκαίρι σε συνθήκες καύσωνα πολλές φορές δεν είναι κάτι ευχάριστο και αρκετοί είναι αυτοί που την αποφεύγουν. Όμως όταν είναι αναγκαίο να μετακινηθεί κάποιος, τότε αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να γίνει με προσοχή και ο οδηγός να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τον ίδιο και το αυτοκίνητο του από την αφόρητη ζέστη.

«Τα ελαστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο περιβάλλον αλλά και της ψηλής θερμοκρασίας του ασφαλτοστρώματος ζεσταίνονται πολύ και ο αέρας που είναι μέσα διογκώνεται, μεγαλώνει ο όγκος του δηλαδή και αυξάνεται η πίεση των ελαστικών με κίνδυνο υπερπίεσης, η οποία σε κάποια στροφή που καταπονείται το ελαστικό, υπάρχει περίπτωση να εκραγεί», εξήγησε ο κύριος Λαζαρή.

Ειδικότερα αν τα ελαστικά είναι φθαρμένα, λόγω της ψηλής θερμοκρασίας  μαλακώνουν και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ατύχημα σε κάποια στροφή αφού δεν θα «κρατάνε» στο δρόμο. Οπότε, πριν από ένα ταξίδι, καλό θα ήταν να τα ελέγξουμε και να βγάλουμε αέρα αν χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ελέγχουμε τη μηχανή, σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρή. «Πρέπει να κοιτάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι υπάρχει ψυκτικό υγρό στο ραδιατέρ, νερό δηλαδή μαζί με ψυκτικό υγρό», εξήγησε.

Όσο αφορά το λάδι του αυτοκινήτου, «πρέπει να ελέγχεται και να αλλάζεται τακτικά διότι μειώνεται η ρευστότητα του, κυρίως σε αυτοκίνητα 10 ετών και άνω λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι μηχανές που είναι λίγο φθαρμένες καίνε λάδι και αν δεν το προσέξουμε μπορεί και να κάψουμε τη μηχανή», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, ο μηχανολόγος μηχανικός Επίκουρος Καθηγητής, τόνισε πώς μπορεί να επηρεαστούν και τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, «οι  πλακέτες και οτιδήποτε ηλεκτρονικό, σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεαστεί και να δυσκολεύεται να λειτουργήσει», είπε.

«Το καλοκαίρι είναι πιο πιθανόν να παρουσιάζει βλάβη μια πλακέτα παρά τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Στάθμευση σε μέρες καύσωνα

Ακόμη κάτι που προβληματίζει πολλούς το καλοκαίρι είναι το πού θα σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους ώστε και να είναι προστατευμένο το ίδιο αλλά και να μην καίει όταν θα το χρησιμοποιήσουν μετά.

«Οι θέσεις στάθμευσης κάτω από δέντρα και σκέπαστρα είναι ιδανικές το καλοκαίρι προστατεύοντας έτσι και την καμπίνα του οχήματος μας ώστε να μην ξεφλουδίσει. Αν δε βρούμε, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστασία για να προστατέψουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματός μας και το ταμπλό», σημείωσε ο κύριος Λαζαρή.

Ο μύθος για το air condition και την βενζίνη

Για τον «μύθο» όπως τον ονόμασε γύρω από το air condition και τη βενζίνη, μίλησε ο κύριος Λαζαρή εξηγώντας το λάθος που κάνουμε πολλοί οδηγοί

«Παρατηρείται συχνά αρκετός κόσμος να έχει το κλιματιστικό μέσα στο αυτοκίνητό του αλλά να έχει και ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να κάνει οικονομία στη βενζίνη. Όταν όμως έχουμε το παράθυρο ανοιχτό και μπαίνει μέσα ο αέρας με κάποια ταχύτητα και γίνεται αυτός ο παφλασμός μέσα στο αυτοκίνητο, υπάρχει αντίσταση στην πορεία του οχήματος με αποτέλεσμα, είτε έχουμε τον κλιματισμό ανοιχτό είτε όχι, από τη στιγμή που έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, έχουμε την ίδια κατανάλωση βενζίνης»

«Συνεπώς, με τον αέρα που μπαίνει από τα παράθυρα και δημιουργεί αντίσταση στη πορεία του αυτοκινήτου καταναλώνεις περισσότερη βενζίνη, καθιστώντας μύθο αυτό που λέμε πώς εξοικονομούμε καύσιμα», εξήγησε.

Καταλήγοντας, θέλοντας να δώσει μία συμβουλή στους οδηγούς σε μέρες καύσωνα, επισήμανε πώς «ο οδηγός πρέπει να κάνει διαλλείματα διότι οι συνθήκες καύσωνα δεν είναι ιδανικές για να οδηγεί κάποιος για ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να σταματά να ενυδατώνεται, να ξεκουράζεται και μετά να ξαναπιάνει τιμόνι»

«Παράλληλα, καλό θα ήταν πριν από μεγάλα ταξίδια, να ελέγχουμε είτε μόνοι μας το αυτοκίνητό μας είτε να το παίρνουμε για σέρβις ώστε να ελέγχονται όλα», κατέληξε.

Ραντεβού με χαμηλές προσδοκίες, ελπίδες επανεκκίνησης στο Κυπριακό

Ασθενοφόρα: Ποιες μεταφορές ασθενών καλύπτει το ΓεΣΥ - Πόσα στοιχίζει

Έτσι θα προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από τον καύσωνα - Οι ζημιές που προκαλούνται και «ο  μύθος» για το air condition και την βενζίνη

Τους ανέκοψαν για έλεγχο και έπιασαν «λαβράκι» - Στην κατοχή τους διαρρηκτικά εργαλεία

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top