ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βρετανία

Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βρετανία

Η νέα παραλλαγή ανήκει στην οικογένεια Όμικρον. Αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη χώρα.

Από μυθικό τέρας σε τέρας μάς πηγαίνει ο κορωνοϊός, ο οποίος μεταλλάσσεται ασταμάτητα δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη.

Αφού πρώτα δημιούργησε την Κράκεν (επιστημονικά: ΧΒΒ.1.5) που σάρωσε σε έναν μήνα τις ΗΠΑ, τώρα ήρθε η σειρά του Όρθρου. Όπου Όρθρος εστί δικέφαλος μυθικός σκύλος, γιός της Έχιδνας και του Τυφώνα, που κατέληξε από το χέρι του Ηρακλή.

Ο κορωνοϊός Όρθρος, λοιπόν, ή αλλιώς η μετάλλαξη CH.1.1, εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), το πρώτο κρούσμα ανιχνεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου. Αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό.

Την 1η Ιανουαρίου 2023, όμως, η νέα παραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.

Κράκεν ή Όρθρος;

Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός ο ολοκαίνουργιος κορωνοϊός είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1.  Αντίστοιχα, η CH.1.1 (Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι πριν από τις υποπαραλλαγές Κράκεν και Όρθρο, ο κορωνοϊός είχε δημιουργήσει και την υποπαραλλαγή Κένταυρο (επιστημονικά: ΒΑ.2.75). Κρούσματα του Κενταύρου και της Κράκεν έχουμε και στη χώρα μας.

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top