ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο πολιτειακών αξιωματούχων

Στη Βουλή η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο πολιτειακών αξιωματούχων

Σε νομοθεσία που θα διευθετεί το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων και του ασυμβίβαστου των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων προχωρά η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ύστερα από μελέτη που διεξήγαγε τεχνική επιτροπή της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής, του Πανεπιστημίου και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης το πρόβλημα έγκειται κυρίως στη σύγκρουση συμφερόντων των αξιωματούχων και σε μικρότερο βαθμό στο ασυμβίβαστο, ενώ σημείωσε πως η μελέτη μπορεί να αποτελέσει τη βάση νομοσχεδίου που να διευθετήσει ολικά το θέμα.

“Είναι η σύγκρουση συμφερόντων που είναι το μεγάλο ζήτημα και το ασυμβίβαστο είναι είτε μέρος είτε προσθέτει στη σύγκρουση συμφερόντων”, είπε, αναφέροντας πως ένας από τους λόγους που δεν εφαρμόζονταν οι πάρα πολλοί νόμοι είναι γιατί υπήρχε σύγχυση σε αυτές τις έννοιες. Πρόσθεσε πως η νομοθεσία που θα γίνει δεν θα καταργεί καμία άλλη νομοθεσία και πως θα τις λαμβάνει υπόψη με τρόπο που να τις ενισχύει.

Ωστόσο, ανέφερε πως η έκθεση δεν έλυσε όλα τα ζητήματα, όπως ο έλεγχος των ανεξάρτητων αξιωματούχων, τα οποία και θα πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η όλη συζήτηση μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στο ασυμβίβαστο και άφηνε πίσω όλο το ζήτημα που σύμφωνα με τις θέσεις και των ακαδημαϊκών, είναι η σύγκρουση συμφερόντων.

Μιλώντας επίσης μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως σε ένα ικανοποιητικό βαθμό η φιλοσοφία που ως ΑΚΕΛ θεωρεί πως πρέπει να διέπει αυτά τα ζητήματα αποτυπώνεται και στη μελέτη, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για συζήτηση και προβληματισμό.

“Εμπεριέχει το στοιχείο του αυτοελέγχου των εξουσιών, εμπεριέχει το στοιχείο των διοικητικών, πειθαρχικών αλλά και κοινωνικών κυρώσεων για παραβίαση φαινομένων διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και σε ένα επίσης ικανοποιητικό βαθμό αποτυπώνει τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αυτά τα ζητήματα”, είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως μαζί με τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για το ασυμβίβαστο ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα στην Επιτροπή Νομικών για θέματα του πόθεν έσχες, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε εξάλλου ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, για το ζήτημα με τα συμβόλαια της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι ενώπιον της Επιτροπής σε 15 μέρες, και αμέσως μετά θα πάρει την πορεία συζήτησης στην Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η άποψη των ειδικών ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο να επιτευχθεί αυτό που απαιτεί η κοινωνία, δηλαδή την πλήρη εξυγίανση της πολιτικής και αποδέσμευσή της από τα οικονομικά συμφέροντα.

“Εμείς θεωρούμε ότι στην ξεφτιλισμένη κατάσταση που περιήλθε η πολιτική ζωή του τόπου, μόνο με δρακόντεια μέτρα και πολύ αυστηρές ρήτρες μπορεί να έχει ελπίδα ότι μπορεί να ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπιστία μέσα στην κοινωνία”, είπε, προσθέτοντας πως οι Οικολόγοι θα εισηγηθούν τις αυστηρότερες δυνατές ρήτρες στα νομοσχέδια για τη σύγκρουση συμφερόντων και το ασυμβίβαστο και θα επιμένει και στην αναγκαία τροποποίηση του Συντάγματος.

Ανέφερε πως δεν αποκλείουν την περίπτωση να επανέλθουν στην πρόταση για Βουλευτές αποκλειστικής ενασχόλησης, όπως πρέπει να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top