ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν Κυβέρνησης κατά αντιπολίτευσης για την οικονομία - Η καμένη γη και τα κοινωνικά παντοπωλεία

Πυρ ομαδόν Κυβέρνησης κατά αντιπολίτευσης για την οικονομία - Η καμένη γη και τα κοινωνικά παντοπωλεία

Η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα μέτρα κατά της ακρίβειας, που εξήγγειλε την Πέμπτη, η Κυβέρνηση.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση απαντά με σκληρή γλώσσα στην αντιπολίτευση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστεί τις αποφάσεις που λαμβάνει ειδικά σε θέματα οικονομίας.

Προσερχόμενος του βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων ΘΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «ανέξοδες ωραίες δηλώσεις και πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, αυτή η κυβέρνηση, δεν θα ακολουθήσει».

Τον χορό των αντιπαραθέσεων άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας, ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με εξαγγελίες και παροχολογίες οι οποίες δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από αυτούς που τις εξαγγέλλουν σήμερα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν και τα αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω θέλοντας να φωτογραφίσει το ΑΚΕΛ, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως «είναι σε άλλες εποχές που είχαμε καμένη γη και δεν νομιμοποιούνται αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα σήμερα, να υποδείξουν στην κυβέρνηση, τι να κάνει».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΔΗΣΥ δια του Εκπροσώπου τύπου και βουλευτή Ονούφριου Κουλλά, αν και σημειώνει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συνθήκες υψηλού κόστους και ακρίβειας χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους συμπολίτες μας που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, εντούτοις αναφέρει πως από τα μέτρα της κυβέρνησης μένουν εκτός, άλλες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο ΔΗΣΥ για παράδειγμα όπως αναφέρει, έχει προτείνει ένα στοχευμένο φορολογικό μέτρο που στηρίζει τις οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων που ο ένας εκ των δύο συζύγων, είναι χαμηλόμισθος. «Δυστυχώς η κυβέρνηση διαφωνεί χωρίς να προτείνει βελτιώσεις επί της πρότασης ή να αντιπροτείνει άλλες πολιτικές για τη μεσαία τάξη και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων, αναφέρει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως τα νέα μέτρα δεν είναι ικανά, να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας για τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Απαντώντας στα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2012, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Ως παιδί του Συναγερμού(ο Νίκος Χριστοδουλίδης) με μέντορα τον Νίκο Αναστασιάδη απλά αναπαράγει τη συναγερμική προπαγάνδα για να φορτώνει ευθύνες αλλού και να αθωώνει τις τράπεζες για το έγκλημά τους, σε βάρος του τόπου.

Ικανοποιημένα τα κόμματα της συμπολίτευσης

Απάντηση σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, έδωσε το ΔΗΚΟ μέσα από δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος ο οποίος κάνει λόγο για λαϊκίστικη προσέγγιση εκ μέρους του ΑΚΕΛ, την οποία υιοθετεί και η οποία αγνοεί παντελώς τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και τις δημοσιονομικές παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε ως κράτος να ακολουθούμε.

«Όσον αφορά την εξίσου λαϊκίστικη ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά της φορολογίας στα καύσιμα και στο ότι το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, στον ΔΗΣΥ απαντά ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ανέφερε αυτολεξεί:

«…ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη, από ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ». «Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», κατέληξε.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία  σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως τα στοχευμένα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση

Επιπρόσθετα, εκφράζει την ικανοποίησή της που η κυβέρνηση συμπεριέλαβε πρόταση της για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Την ίδια ώρα εισηγείται όπως εξεταστεί και η πρόταση της Παράταξης, οποία κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Υπουργείο Οικονομικών για το κεφαλαιώδες θέμα της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην μεταβατική ρύθμιση, προς όφελος της κοινωνίας, με ειδική στόχευση στην μεσαία τάξη, θέμα το οποίο θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Οικονομιών.

Μεταξύ άλλων η Παράταξη υπογραμμίζει και την αναγκαιότητα όπως προωθηθεί μετεξέλιξη του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης σε μια πρότυπη χρηματοοικονομική οντότητα, που θα μπορεί να προσφέρει σωρεία εργαλείων, μεταξύ αυτών και βιώσιμη χρηματοδότηση για σκοπούς στέγασης, εξυπηρετώντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο του Οργανισμού και προσφέροντας διευκολύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top