ΚΟΣΜΟΣ

Διακριτό το καθεστώς Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Κομισιόν, λέει η Υπ. πρωτοκόλλου Συμβουλίου

Διακριτό το καθεστώς Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Κομισιόν, λέει η Υπ. πρωτοκόλλου Συμβουλίου

Υφίσταται σαφής διάκριση μεταξύ του καθεστώτος αρχηγού κράτους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του καθεστώτος πρωθυπουργού, που έχει η Πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αν μας είχε δοθεί πρόσβαση στο χώρο της συνάντησης θα είχαμε ζητήσει πολυθρόνα και για τη Φον Ντερ Λάιεν "ως ευγενική προσφορά", τονίζει η υπηρεσία πρωτοκόλλου του Συμβουλίου της ΕΕ, σε διευκρινιστικό σημείωμα για την επίσκεψη Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει η επικεφαλής της υπηρεσίας πρωτοκόλλου του Συμβουλίου Ντομινίκ Μαρρό, "η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε σε αυτήν την επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής, οι οποίοι και οι δύο συνοδεύονταν από τους βοηθούς τους."

"Στις 5 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ της υπηρεσίας προεδρικών πρωτοκόλλων της χώρας υποδοχής και της πλευράς της ΕΕ για την προετοιμασία της συνάντησης. Η υπηρεσία πρωτοκόλλου του Συμβουλίου ήταν παρούσα, ενώ η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε οργανώσει τη συνάντηση δεν ήταν παρούσα, με εξαίρεση τον περιφερειακό αξιωματικό ασφαλείας. Υπήρχε επίσης ένας αξιωματικός ασφαλείας για την Πρόεδρο της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Κομισιόν, η οποία είναι γενικά υπεύθυνη για τις αποστολές που πραγματοποιούνται από την Πρόεδρο της Επιτροπής, απουσίαζε".

"Πραγματοποιήθηκε μια σύντομη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, αλλά οι αίθουσες συσκέψεων και τραπεζιών δεν ήταν προσβάσιμες, παρά τα αιτήματά μας, επειδή θεωρούνταν πολύ κοντά στο γραφείο του προέδρου Ερντογάν", αναφέρει.

"Εάν είχαμε επισκεφθεί το δωμάτιο του tête-à-tête, θα είχαμε προτείνει στους οικοδεσπότες μας, ως ευγενική προσφορά, να αντικαταστήσουν τον καναπέ με δύο πολυθρόνες για την Πρόεδρο της Κομισιόν", σημειώνει.

"Στην τραπεζαρία, στην οποία μας δόθηκε πρόσβαση λίγα λεπτά νωρίτερα, ζητήσαμε να αναπροσαρμοστεί το μέγεθος των τριών καρεκλών για τους VIP  προς όφελος της Προέδρου της Κομισιόν", σημειώνει.

"Ομοίως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να συμπεριληφθεί και η Πρόεδρος της Κομισιόν στη φωτογραφία των δύο προέδρων για τη συνάντηση".

"Πρέπει να σημειωθεί ότι η σειρά πρωτοκόλλων που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθείται πάντοτε και επιβεβαιώνεται σε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών πρωτοκόλλων των θεσμικών οργάνων. Σε γενικές γραμμές, το πρωτόκολλο για τρίτες χώρες κάνει σαφή διάκριση μεταξύ του καθεστώτος αρχηγού κράτους, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του καθεστώτος πρωθυπουργού, που κατέχει ο Πρόεδρος της Κομισιόν - αυτό θα μπορούσε να ήταν η πηγή του ζητήματος", καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top