ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παμπορίδης: Ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων σε καινοτόμα φάρμακα

Παμπορίδης: Ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων σε καινοτόμα φάρμακα

Τη θέση της Κύπρου ως προς την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί για τα μικρά κράτη μέλη της Ε.Ε., με περιορισμένη διαπραγματευτική δυνατότητα, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών τους σε καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες και προσιτό κόστος, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., που συνήλθε στο Άμστερνταμ, στις 17 και 18 Απριλίου 2016.


Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, σε παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να επωφελούνται στον ίδιο βαθμό του δικαιώματος και της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» και προέτρεψε σε συνεργασία ώστε να καταστεί εφικτή η συμπερίληψη περισσότερων φαρμάκων στη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας του 2014, η οποία επί του παρόντος, καλύπτει μόνο την προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων για περιορισμό των σοβαρών διασυνοριακών απειλών.

Η ασφάλεια των τροφίμων και η υγιεινή διατροφή ως μέσο προαγωγής της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών ήταν επίσης θέμα το οποίο απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου αφού το 85% των ασθενειών στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών και ελλιπούς φυσικής άσκησης.

Επισημαίνοντας βέλτιστες πρακτικές που το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων εφαρμόζει στην Κύπρο, ο κ. Παμπορίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κάθε μέλος της Ε.Ε. χρειάζεται στην ευρύτερη πολιτική της πρόληψης που ακολουθεί, να συμπεριλάβει και εθνική διατροφική πολιτική, στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τους Υπουργούς να επικεντρώνουν τη συζήτηση στο ζήτημα της μικροβιακής ανθεκτικότητας, ως σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του χρειάζεται να τύχει άμεσων συντονιστικών ενεργειών σε επίπεδο κρατών μελών και ενδυναμωμένης πολιτικής βούλησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top