Από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε απαγόρευσε στα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν στα σχολεία, οι μαθήτριες στη χώρα ζουν ένα διαρκή εξευτελισμό.
Τα κορίτσια αναγκάζονται να υποστούν ταπεινωτικές εξετάσεις για εγκυμοσύνη, μπροστά στους συμμαθητές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δάσκαλοι και οι νοσοκόμες εξετάζουν το στήθος και την κοιλιά των κοριτσιών μπροστά στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου και τις αναγκάζουν να κάνουν ουρολογικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να αποθαρρύνονται να πηγαίνουν στο σχολείο, ανεξάρτητα αν ήταν έγκυες ή όχι, σύμφωνα με την Οργάνωση.
Ανεπίσημα, στη Σιέρα Λεόνε η απαγόρευση να πηγαίνουν στο σχολείο τα κορίτσια που κυοφορούν, ισχύει την τελευταία δεκαετία. Ομως, τον Απρίλιο η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επιβάλει την απαγόρευση, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν έπειτα από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.
«Αυτή η εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση οδήγησε τις μαθήτριες να διακινδυνεύουν την υγεία τους για να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις, όπως να δένουν τις κοιλιές και τα στήθη τους», δήλωσε η Σαμπρίνα Μαχτάνι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική Αφρική στο Thomson Reuters Foundation.
«Τα κορίτσια που κυοφορούν κατηγορούνται και εξευτελίζονται. Καθώς η Σιέρα Λεόνε αφήνει πίσω της την καταστροφική κρίση του Έμπολα, είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα κορίτσια να μην παραγκωνίζονται», ανέφερε η Μαχτάνι.
Κατά το ξέσπασμα του ιού Εμπολα, τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και οι σχέσεις με περιστατικά κακοποίησης ήταν αρκετά διαδεδομένα με αποτέλεσμα να υπάρξει «έκρηξη» στο φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης. Παράλληλα, η επιδημία παρεμπόδισε την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όπως η άμβλωση, η επείγουσα αντισύλληψη και η ψυχοθεραπεία σε θύματα βιασμών, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων για περίπου ένα χρόνο, πολλά κορίτσια βρέθηκαν εκτεθειμένα σε βίαιη μεταχείριση, σύμφωνα με την οργάνωση.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του ιού το Δεκέμβριο του 2013, η Σιέρα Λεόνε είχε παγκοσμίως έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκυμοσύνης σε εφηβική ηλικία. Ένα στα τέσσερα κορίτσια μεταξύ των ηλικιών των 15 ετών και των 19 ετών είχαν αποκτήσει παιδί ή κυοφορούσαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2013.
Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), περισσότερα από 14.300 κορίτσια έμειναν έγκυες στην Σιέρα Λεόνε κατά την περίοδο του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα.
Με την επιβολή της απαγόρευσης, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως αν επέτρεπε στα κορίτσια που ήταν έγκυες να συμμετέχουν στα σχολικά μαθήματα, αυτό θα μείωνε την ικανότητα συγκέντρωσης και συμμετοχής τους στην τάξη, θα τους εξέθετε σε χλευασμό και θα ενθάρρυνε άλλες μαθήτριες να μείνουν έγκυες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Αποκαλύφθηκε ο νέος της σύντροφος - Η δημόσια εμφάνιση
• Επίδομα Θέρμανσης: Oι δικαιούχοι, τα ποσά και οι αλλαγές που έγιναν – Πότε θα καταβληθεί
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις