ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Δεν προχωρεί χωρίς άρση «εμπάργκο» και επιβεβαίωση πολιτικής του

Τατάρ: Δεν προχωρεί χωρίς άρση «εμπάργκο» και επιβεβαίωση πολιτικής του

Δεν μπορεί να προχωρήσει σε έναν διάλογο χωρίς πρωτοβουλίες που ν’ αφορούν την άρση των «άδικων εμπάργκο» κατά των Τ/κ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς επιβεβαίωση της "κυριαρχικής ισότητας" και του "ισότιμου διεθνούς καθεστώτος" δεν μπορεί να ξεκινήσουν επίσης διαπραγματεύσεις.

Μετά την περιοδεία της, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν του είπε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια ανοίγματα και τότε «της είπα και πάλι πως αν δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τον διάλογο».

Το αντιμετωπίζει με κατανόηση αυτό η κ. Ολγκίν, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, «αλλά το δικό της καθήκον είναι η διαμεσολάβηση, ν’ αρχίσει μια διαδικασία. Κάθε διαδικασία όμως έχει τις προϋποθέσεις της, το πλαίσιό της. Κάθε διαδικασία έχει απόλυτη σοβαρότητα», συνέχισε.

Ο κ. Τατάρ, είχε σήμερα 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία, όπως ανέφερε, ευχαρίστησε για τις προσπάθειές της.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που παρουσίασε στη Γενεύη πριν 3 χρόνια, η οποία προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία, «που είναι και μητέρα – πατρίδα και εγγυήτρια χώρα και η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής», όπως ανέφερε.

«Διότι όταν δούμε τι συνέβη στο παρελθόν, τόσο στο σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά όσο και στις προηγούμενες διαδικασίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει ποτέ μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή πλευρά υπό αυτές τις συνθήκες».

Δεν πρόκειται, είπε, οι Ε/κ να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ένταξή τους στην ΕΕ, κι επειδή δεν θα τα εγκαταλείψουν δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα νέο μέλλον. «Επομένως, για να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού. Ουσιαστικά είμαστε ένας λαός που αποκτήσαμε την κυριαρχία μας από τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960», υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ στη συνέχεια "εκδίωξαν τους Τ/κ από την ΚΔ με τη βία των όπλων και με το ψήφισμα 186 στις 4 Μαρτίου 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή ως Κυβέρνηση όλης της Κύπρου". Κατά τον κ. Τατάρ, ο ΟΗΕ που νόμιζε ότι το Κυπριακό θα λυθεί ύστερα από λίγο, έκανε στην πραγματικότητα λάθος και αυτό το λάθος διαρκεί για 60 χρόνια.

Δεν πρόκειται, ανέφερε, να υπάρξει λύση που να επιβληθεί με το ζόρι στους Τ/κ, οι οποίοι υπόκεινται σε "άδικα εμπάργκο", ενώ οι Ε/κ, αν και είπαν Όχι στο σχέδιο Ανάν, εντάχθηκαν στην ΕΕ και συνεχίζουν τον δρόμο τους ως αναγνωρισμένο κράτος.

Η δική του πολιτική, συνέχισε, «είναι ένα βήμα για την άρση των άδικων εμπάργκο και των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ.  Όπως της εξήγησα από την πρώτη μας συνάντηση, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, δηλαδή η άμεση κατάργηση της απαγόρευσης του εμπορίου, η κατάργηση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων, η άρση των εμπάργκο ακόμη και στον αθλητισμό εναντίον της νεολαίας μας. Όταν όλα αυτά καταργηθούν, τότε θα προκύψει η κυριαρχία μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία για ένα νέο μέλλον», ανέφερε.

Η κύρια εντολή της ως Προσωπικής Απεσταλμένης, συνέχισε, είναι να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία. «Βεβαίως, έχει συμπληρώσει 5 μήνες και έμεινε μόνο ένας. Μετά το πέρας των 6 μηνών, μάλλον βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και αφού δεν υπάρχει κοινό σημείο, δεν υπάρχει μέλλον», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

«Την ευχαρίστησα γι’ ακόμη μια φορά. Η έκθεση που θα συντάξει μακάρι να είναι ισορροπημένη και με την παράθεση ξεκάθαρα των θέσεων και των δύο πλευρών», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί οι συναντήσεις (της κ. Ολγκίν) με την κοινωνία των πολιτών να δίνουν διαφορετικά μηνύματα, «αλλά τελικά εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και αυτό το κράτος έχει πολιτική (ΣΣ: εννοεί τον εαυτό του ως Τ/κ ηγέτη και το ψευδοκράτος). Φυσικά, υπάρχουν διάφορες διαστάσεις στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτού του κράτους. Αλλά τελικά, αυτή είναι μια νέα και επίσημη πολιτική, εθνική πολιτική, που εφαρμόζεται με εκλεγμένο πρόεδρο και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε.

Μίλησε για "εθνική πολιτική και υπόθεση" που μπορεί να ενοχλεί κάποιους. Ανέφερε πως «εάν θα υπάρξει μια συμφωνία βασισμένη στην κυριαρχία και στην προστασία των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, αυτό μπορεί να γίνει με μια λύση δύο κρατών».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση εντός του επόμενου μήνα (με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Ολγκίν αναχωρεί σήμερα από το νησί κι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει ο ίδιος εάν θα υπάρξει κάποια άλλη συνάντηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφία



Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top