ΥΓΕΙΑ

Το γνωστό γλυκαντικό που «ξεγελά» τον εγκέφαλο και νομίζει ότι καταναλώνει ζάχαρη

Το γνωστό γλυκαντικό που «ξεγελά» τον εγκέφαλο και νομίζει ότι καταναλώνει ζάχαρη

Στο πλαίσιο μιας αδιάκοπης προσπάθειας για μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και αντικατάστασής της από πιο υγιεινές εναλλακτικές, μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως στις δυνατότητες της στέβιας ως ιδανικού υποκατάστατου.

Όλα δείχνουν ότι αυτό το γλυκαντικό μπορεί να ικανοποιήσει τις λιγούρες, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, όπως η πρόσληψη βάρους, καθώς και μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η στέβια είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο, φυτικό γλυκαντικό. Πολλοί ειδικοί την συνιστούν ως υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς είναι γλυκιά, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκαντικών, ωστόσο οι νευρικές διεργασίες που διέπουν αυτή την ικανότητα παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και άλλα ινστιτούτα στην Κίνα διεξήγαγαν την έρευνα, με στόχο να εμβαθύνουν στις διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατανάλωση γλυκαντικών.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Neuroscience Research, δείχνουν ότι η νευρωνική απόκριση στη σακχαρόζη και στη στέβια είναι παρόμοια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι μια εξίσου ευχάριστη, αλλά πιο υγιεινή λύση.

Η ερευνητική ομάδα ήθελε να δει πώς ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλος των ποντικών αφού είχαν καταναλώσει στέβια, ζάχαρη ή ένα από τρία άλλα γλυκαντικά (ξυλιτόλη, γλυκυρριζίνη και μογροσίδες). Στόχος των μελετητών ήταν να διαπιστώσουν πώς οι νευρώνες στον εγκέφαλο των ποντικιών ανταποκρίνονταν στη συνεχή κατανάλωση αυτών των διαφορετικών γλυκαντικών ουσιών, καθώς και αν κάποια από τις γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων προκαλεί παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με τη ζάχαρη.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με 6 διαφορετικές δίαιτες σε διάστημα 6 εβδομάδων. Σε μία ομάδα ποντικών δόθηκε η λεγόμενη δίαιτα ελέγχου (με ένα μείγμα γλυκαντικών), ενώ στις άλλες ομάδες δόθηκε δίαιτα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, στέβιας, ξυλιτόλης, γλυκυρριζίνης ή μογροσιδών αντίστοιχα.

Ο δρ. Yingjie Zhu και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας in vivo απεικόνιση ασβεστίου φθορισμού. Πρόκειται για μια πειραματική τεχνική, που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις μεταβολές στα επίπεδα ασβεστίου εντός των κυττάρων, η οποία, με τη σειρά της, αποκαλύπτει μοτίβα δραστηριότητας σε αυτά τα κύτταρα.

Οι καταγραφές της ομάδας αποκάλυψαν ότι, σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στο PVT παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο «συμβατή με τον εγκέφαλο» μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων εναλλακτικών της ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης. «Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το πιο συμβατό με τον εγκέφαλο υποκατάστατο ζάχαρης. Ως εκ τούτου, στις σχετικές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, η στέβια θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη προσοχή», σχολίασε σχετικά ο δρ. Zhu.

«Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον ζήτημα παγκοσμίως και η χρήση γλυκαντικών ουσιών ως υποκατάστατο της σακχαρόζης είναι μια τρέχουσα τάση στη βιομηχανία τροφίμων. Αν και όλα διαθέτουν γλυκύτητα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τη σακχαρόζη όταν καταναλώνονται», πρόσθεσε ο ερευνητής. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό το εύρημα. Ευελπιστούμε να διερευνήσουμε εάν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνονται και στους ανθρώπους», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top