ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Παραιτήθηκε από μέλος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, η Έφη Ξάνθου.

Συγκεκριμένα με επιστολή της προς τα μέλη της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Ξάνθου αναφέρει ότι  «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα. Υπηρέτησα ως μέλος της Κεντρικής και Πολιτικής Επιτροπής σε πολλές θητείες, από διάφορα πόστα. Υπήρξα Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων και ιδρυτικό στέλεχος της ΓΥΚΟ. Έμαθα και έζησα πολλά με τον κόσμο του Κινήματος, τον οποίο θα αγαπώ πάντα και για τον οποίο δεν θα σταματήσω ποτέ να γνοιάζομαι».

Το ThemaOnline, επικοινώνησε με την κ. Ξάνθου, η οποία δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση στο παρών στάδιο.

Αυτούσια η επιστολή της:

Προς

Μέλη Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Αγαπητοί,

Θέμα: Παραίτηση μου από μέλος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Ξεκίνησα να γράφω αυτή την επιστολή παραίτησης από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Το ενδεχόμενο αποχώρησής μου από το Κίνημα με προβλημάτιζε από το Νοέμβριο 2022 αλλά περίμενα, ελπίζοντας ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει ώστε η κατάσταση σταδιακά να βελτιωθεί. Άλλωστε η σκέψη για μια τέτοια κίνηση, μετά από 23 χρόνια συνεχούς ενεργής συμμετοχής και προσφοράς, δεν θα μπορούσε παρά να ήταν τρομερά δύσκολή, βασανιστική και επώδυνη. Για 23 χρόνια το Κίνημα είχε γίνει η ζωή μου όλη. Όμως, η αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου 2024 με έκανε να καταλάβω πως δεν υπάρχει ελπίδα και η απόφαση μου για παραίτηση ήταν μονόδρομος. Για να καταλάβουν όσοι δεν ήταν παρόντες, πέραν της απαράδεκτης κίνησης να μην τεθούν σε ψηφοφορία όλοι οι υποψήφιοι που ζήτησαν την στήριξή μας, τέθηκε ενώπιον μας για στήριξη υποψήφιος δήμαρχος που δεν ήταν υποψήφιος ενώ ανθυποψήφιος του που είχε ζητήσει την στήριξη μας δεν μπήκε καν στο ψηφοδέλτιο… Για να μην αναφερθώ στο γεγονός πως στάληκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους υποψήφιους που ζήτησαν την στήριξή μας, αλλά ουδέποτε στάληκαν οι απαντήσεις στα μέλη μας που θα καλούνταν να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν.

Ξεκίνησα, λοιπόν, να γράφω την επιστολή παραίτησης μου. Να βάζω ένα-ένα τους λόγους που αποχωρώ, να κάνω αναφορές στο καταστατικό μας, σε αποφάσεις συλλογικών οργάνων μας. Για εβδομάδες ήμουν στην διαδικασία να γράφω, να σβήνω, να μετανιώνω, να δικαιολογώ, να επανέρχομαι. Και έχασα την ψυχική μου ηρεμία. Μια ηρεμία που είχα αποκτήσει πλέον μετά την αποχώρηση μου από την πρώτη γραμμή. Αντιλήφθηκα πως η επιστολή που ετοίμαζα θύμιζε την επιστολή-καταγγελία εναντίον μου (συμβάν που αποτέλεσε αφετηρία του προβληματισμού από το τέλος 2022) και συνειδητοποίησα πως η πικρία που ένιωθα ήταν ψυχοφθόρα και θα επηρέαζε τη δική μου αντιμετώπιση ανθρώπων με τους οποίους συμπορεύθηκα αλλά και την προσωπική οπτική μου γωνία για τη ζωή.

Γι’ αυτό αναθεώρησα την επιστολή μου και περιορίζομαι να πω τα εξής:

Έμαθα να πολεμώ. Να μην τα βάζω κάτω. Να επιμένω όταν πιστεύω ότι έχω δίκαιο και να παλεύω να πείσω με επιχειρήματα, στα ίσα, ασχέτως της ευρύτητας αποδοχής της άποψής μου. Αλλά, όταν πολεμάς τρίτους οι οποίοι σου επιτίθενται, δεν περιμένεις να σε κτυπούν από τα νώτα οι δικοί σου. Για πάνω από ένα χρόνο έκανα υπομονή, ελπίζοντας πως η αποχώρησή μου από την πρώτη γραμμή θα βοηθούσε να βελτιωθεί η κατάσταση. Όμως από τα 67 άτομα που εκλέγηκαν στην Κεντρική Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 παραιτήθηκαν ήδη τουλάχιστο τα 15. Τώρα γινόμαστε 16. Από την πολιτική επιτροπή παραιτήθηκαν ήδη 6 άτομα. Παραιτήθηκαν 2 επαρχιακοί γραμματείς και τουλάχιστο 5 συντονιστές επιτροπών.

Όλα όσα περιγράφω πιο πάνω έπρεπε να ανησυχούν το Κίνημα και να οδηγήσουν σε αυτοεξέταση.

Με την επιστολή μου αυτή παραιτούμαι και εγώ λοιπόν. Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα. Υπηρέτησα ως μέλος της Κεντρικής και Πολιτικής Επιτροπής σε πολλές θητείες, από διάφορα πόστα. Υπήρξα Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων και ιδρυτικό στέλεχος της ΓΥΚΟ. Έμαθα και έζησα πολλά με τον κόσμο του Κινήματος, τον οποίο θα αγαπώ πάντα και για τον οποίο δεν θα σταματήσω ποτέ να γνοιάζομαι. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ πλέον με καθαρή την συνείδησή μου να παραμείνω μέλος. Μπήκα όμως στην πολιτική αρένα για να φέρω αλλαγή. Ένα Κίνημα που εθελοτυφλεί και αποφεύγει να πάρει απόφαση για τις πιο σημαντικές εκλογικές διαδικασίες του τόπου δεν θέλει την αλλαγή. Θέλει απλά να υπάρχει. Και αυτό δεν είναι αρκετό πλέον για εμένα.

Καλή δουλειά λοιπόν σε όλους, ο καθένας από το μετερίζι του.

Πάντα με αγάπη,

Έφη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top