LIKE ONLINE

Στιγμές τρόμου στην Κωνσταντινούπολη – Αεροπλάνο προσγειώθηκε με την «κοιλιά»

Στιγμές τρόμου στην Κωνσταντινούπολη – Αεροπλάνο προσγειώθηκε με την «κοιλιά»

Τρομακτικές στιγμές έλαβαν χώρα το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς ένα αεροπλάνο cargo προσγειώθηκε με την «κοιλιά» λόγω δυσλειτουργίας του μηχανισμού προσγείωσης, αφού δεν άνοιξαν οι μπροστά τροχοί.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 8:30 το πρωί, όταν το αεροσκάφος cargo Boeing 763 της FedEx Airlines, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κωνσταντινούπολη, ζήτησε άδεια προσγείωσης με την «κοιλιά» από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης μετά από δυσλειτουργία του μηχανισμού προσγείωσης, λόγω βλάβης στο υδραυλικό σύστημα.

«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στους πίσω τροχούς, στη συνέχεια παρασύρθηκε η άτρακτος, σταμάτησε με παράσυρση περίπου 370 μέτρων και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες ψύξης»

Το αεροδρόμιο έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προσγείωση και οι ομάδες της Υπηρεσίας Διάσωσης και Πυρόσβεσης του αεροδρομίου στάλθηκαν στον διάδρομο προσγείωσης.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με επιτυχία με την «κοιλιά» αφού όμως σύρθηκε για περίπου 370 μέτρα στον αεροδιάδρομο.

Ευτυχώς, το πλήρωμα της καμπίνας το εκκένωσε επιτυχώς χωρίς τραυματισμούς και χωρίς να προκληθεί φωτιά ή κάποια έκρηξη.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον διάδρομο 16R του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος προς το παρόν είναι κλειστός για τις πτήσεις.

Το αεροπλάνο απομακρύνεται από τον διάδρομο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ατύχημα. Όπως έγινε γνωστό, η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάστηκε και οι πτήσεις εκτρέπονταν σε άλλους αεροδιαδρόμους.

Η τρομακτική στιγμή της προσγείωσης καταγράφηκε από τις κάμερες του αεροδρομίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών τονίζει ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του συμβάντος.

«Το αεροσκάφος τύπου Boeing 763 με αριθμό νηολόγησης N110FE, της εταιρείας FedEx Airlines, ανέφερε στη μονάδα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ότι το μπροστινό σύστημα προσγείωσης δεν μπορούσε να ανοίξει λόγω υδραυλικής βλάβης σύμφωνα με τη δήλωση του πιλότου στις 07:55 τοπική ώρα. Προσγειώθηκε στον διάδρομο 16R με το μπροστινό σύστημα προσγείωσης κλειστό στις 08:17 τοπική ώρα και παρέμεινε στον διάδρομο».

«Στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο επενέβησαν οι ομάδες της Υπηρεσίας Διάσωσης και Πυρόσβεσης του αεροδρομίου (ARFF). Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από το ατύχημα. Έχουν οριστεί εμπειρογνώμονες από την Προεδρία μας και έχουν ξεκινήσει οι μελέτες έρευνας και διερεύνησης», προσθέτει.

«Σύρθηκε για 370 μέτρα»

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου έκανε δηλώσεις στο TRT Haber σχετικά με το περιστατικό και όπως ανέφερε το αεροπλάνο σύρθηκε για 370 μέτρα μετά την προσγείωση.

«Το αεροπλάνο αυτό είναι ένα αεροπλάνο cargo που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Ονομάζεται Boeing 767-700 ή 763. Ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και υπήρξε μια κατάσταση με το μπροστινό σύστημα προσγείωσης. Κατόπιν τούτου, αφέθηκε να περάσει δύο φορές τον διάδρομο προσγείωσης και επιβεβαιώθηκε οπτικά από τους συναδέλφους μας ότι το μπροστινό σύστημα προσγείωσης δεν είχε ανοίξει».

«Οι απαραίτητες ομάδες πυρόσβεσης, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διάσωσης και οι ιατρικές ομάδες αναπτύχθηκαν στα κατάλληλα σημεία. Σε αυτή την κατάσταση, το αεροσκάφος εξασφαλίζεται να προσγειωθεί στον εκεί διάδρομο προσγείωσης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στους πίσω τροχούς, στη συνέχεια παρασύρθηκε η άτρακτος, σταμάτησε με παράσυρση περίπου 370 μέτρων και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες ψύξης. Όσον αφορά τους δύο πιλότους και οι δύο βγήκαν από την έξοδο κινδύνου και μεταφέρθηκαν στο τμήμα του αεροδρομίου από την ιατρική ομάδα για τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους».

«Δεν υπήρξε φωτιά ή έκρηξη»

«Τώρα, τι θα κάνουμε για τα επακόλουθα, πρώτα απ’ όλα, έχουμε θέσει σε λειτουργία μια ομάδα διερεύνησης ατυχήματος από την Άγκυρα. Τόσο η εταιρεία εκμετάλλευσης αεροσκαφών, οι Αρχές του αεροδρομίου μας όσο και οι ομάδες διερεύνησης ατυχημάτων θα κάνουν εδώ τις απαραίτητες διαπιστώσεις. Θα ανυψώσουν το αεροσκάφος και στη συνέχεια θα ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές στον διάδρομο προσγείωσης. Γιατί εκεί υπήρξε μια σοβαρή τριβή. Μετά από αυτό, ο διάδρομος θα ανοίξει και πάλι για το αεροδρόμιο. Προς το παρόν, έχουμε κλείσει τον διάδρομο για πτήσεις μέχρι τις 15:00. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ο διάδρομος θα ανοίξει νωρίτερα ή αργότερα. Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξε πυρκαγιά. Δεν υπήρξε καμία έκρηξη ούτως ή άλλως, δόξα τω Θεώ. Αλλά λόγω της τριβής τη στιγμή της προσγείωσης, βλέπουμε πολύ καθαρά σπίθες. Υπήρξε τριβή του μετάλλου και του σκυροδέματος εκεί, αλλά επειδή έγινε αμέσως μετά η απαραίτητη ψύξη δεν υπήρξε φωτιά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top