ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών, δείχνει το e-κοφίνι

Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών, δείχνει το e-κοφίνι

Αρκετά ακριβότερες είναι οι τιμές των οπωροκηπτευτικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης σε σχέση με τις τιμές που πουλούν οι οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με στοιχεία από το e-κοφίνι, του Υπουργείου Γεωργίας. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται ότι στα σημεία λιανικής πώλησης τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε υπερδιπλάσια τιμή, σε σχέση με την τιμή που πουλούν οι οργανωμένοι παραγωγοί.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις τιμές που αναρτήθηκαν τη Μ. Πέμπτη, οι οργανώσεις παραγωγών πωλούν χαμηλότερα από τη μισή τιμή τις μπανάνες, το κόκκινο κραμπί, τις κερασοντομάτες, τις πράσινες πιπεριές, το άσπρο κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι και το κρεμμύδι.

Οι ντόπιες μπανάνες πωλούνται από τις οργανώσεις παραγωγών με μέση τιμή €0,50 το κιλό, την ώρα που στα σημεία λιανικής πώλησης πωλούνται προς €1,35, δηλαδή με αυξημένη τιμή κατά 170%. Αντίστοιχα, στο κόκκινο κραμπί παρατηρείται αυξημένη τιμή κατά 147%, αφού οι οργανώσεις παραγωγών πουλούν προς €0,38 το κιλό, ενώ τα σημεία λιανικής στα €0,94.

Οι τομάτες cherry πωλούνται στα σημεία λιανικής πώλησης κατά 143% πιο ακριβά, καθώς η μέση τιμή τους ανέρχεται σε €4,75 το κιλό, ενώ οι οργανώσεις παραγωγών τις πωλούν προς €1,95. Οι πράσινες πιπεριές πωλούνται με αυξημένη τιμή κατά 140% προς €2,16 το κιλό στα σημεία λιανικής, ενώ οι οργανωμένοι παραγωγοί πωλούν στα €0,90.

Υπερδιπλάσιες είναι και οι τιμές για το άσπρο κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια, κατά 136%, 135%, 116% και 109% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται κυρίως στα πιο ακριβά προϊόντα. Συγκεκριμένα, το λουβί που πωλείται από τους οργανωμένους παραγωγούς στα €6,07 το κιλό, στα σημεία λιανικής πωλείται προς €7,70, αυξημένο κατά 27%. Οι φοινικωτές τομάτες πωλούνται με αύξηση 36% στα σημεία λιανικής, όπου η τιμή τους ανέρχεται στα €2,73 το κιλό, σε σχέση με €2,01 από τους οργανωμένους παραγωγούς.

Τα φασόλια ξεκούνια πωλούνται από τους οργανωμένους παραγωγούς στα €5, ενώ τα σημεία λιανικής πωλούν προς €7,18%, με 44% αύξηση. Τέλος, οι φράουλες που πουλούνται από τους παραγωγούς στα €4,12 το κιλό, στα σημεία λιανικής πώλησης η μέση τιμή ανέρχεται στα €6,02, αυξημένη κατά 46%.

Η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top