ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για την ΕΕ να παρέμβει στο Κυπριακό «εάν αισθανθούμε συλλογικά ότι θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία» διαμηνύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε πως τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για την ετοιμότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, διατύπωση που όπως είπε είναι σκόπιμα ασαφής και «αφήνει την πόρτα ανοιχτή».

Χωρίς ωστόσο ο ίδιος να θέλει να προδικάσει οτιδήποτε, συνέχισε λέγοντας πως «σε καλό συντονισμό με τις κυπριακές αρχές, με τα Ηνωμένα Έθνη, με την τουρκική πλευρά, με τα κράτη μέλη μας, παρακολουθούμε πολύ στενά τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε χρήσιμοι, να αλλάξουμε την κατάσταση να φέρουμε αποτελέσματα».

Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν

Εξελίξεις στο κυπριακό αναμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η κ. Ολγκίν επιστρέφει μετά από μία σειρά επισκέψεων σε Γερμανία, Γαλλία Βρυξέλλες και Άγκυρα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν τέτοια δεδομένα «που θα αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών». Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κλείδωσε για τις 8 Μαΐου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Σούνακ

Το κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ενημέρωσε τον κ. Σούνακ για την παρούσα φάση του κυπριακού και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η δική μας πλευρά, για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί.

Στην Κύπρο σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, φθάνει σήμερα στο νησί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κ. Φον ντερ Λάιεν θα παραστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top