ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσια δαπάνη η κηδεία του αγωνιστή, λογοτέχνη και πολιτικού Πέτρου Στυλιανού - Πότε θα τελεστεί

Δημόσια δαπάνη η κηδεία του αγωνιστή, λογοτέχνη και πολιτικού Πέτρου Στυλιανού - Πότε θα τελεστεί

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του αγωνιστή, λογοτέχνη και πολιτικού Πέτρου Στυλιανού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Επισημαίνεται ότι ο Πέτρος Στυλιανού γεννήθηκε το 1933 στην Κυθρέα και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φύση φιλέρευνη, αγωνιστική και ανήσυχη, εγκατέλειψε τις σπουδές του – τις οποίες ολοκλήρωσε το 1972 – για να συμμετάσχει στον Απελευθερωτικό Αγώνα 55-59. Υπέστη πολύχρονες διώξεις από το αποικιακό καθεστώς. Τον Αύγουστο του 1955 συνελήφθη και κλείστηκε στο Κάστρο της Κερύνειας, από όπου απέδρασε μαζί με άλλους συναγωνιστές του. Το 1957 συνελήφθη και υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 χρόνων στις Κεντρικές Φυλακές και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε φυλακές στο Λονδίνο και στο Κεντ, από όπου απελευθερώθηκε το 1959, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος. Αυτά τα κομβικά βιώματα, τα οποία καθρεφτίζουν την Κύπρο και τους αγώνες της, αποτυπώνονται στο έργο του.

Σημειώνεται ότι ο αποθανών υπηρέτησε τον τόπο, ανάμεσα σε άλλα, ως εκπαιδευτικός, βουλευτής, Υφυπουργός Εσωτερικών, Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα και για το θέμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου, και ως Δήμαρχος Έγκωμης.

Από διάφορες επάλξεις αγωνίστηκε για την εμπέδωση της διά βίου μάθησης, τη δημιουργία νευραλγικών έργων πολιτιστικής υποδομής, τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από τα έδρανα της Βουλής και ως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας εισηγήθηκε με τεκμηριωμένες επιστημονικά τεχνοοικονομικές μελέτες και προώθησε την ίδρυση του Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Παράλληλα, αγωνίστηκε για την ίδρυση ελληνικών σχολείων στη Μεγάλη Βρετανία, τη θεσμοθέτηση εσπερινών γυμνασίων στην Κύπρο για τους εργαζόμενους νέους και τη σύσταση Κρατικού Αρχείου. Μεταξύ άλλων, διέσωσε το Σπίτι του Λιπέρτη, και πέτυχε τη διάσωση του Αρχοντικού της Αξιοθέας, το οποίο αποτελεί τώρα Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι ο Πέτρος Στυλιανού ανέλαβε πρωτοβουλίες και ηγετικές θέσεις σε φορείς που είχαν στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, των αναπήρων, των εγκλωβισμένων. Ίδρυσε την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων, στην οποία εργάστηκε άοκνα και της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για δεκαετίες.

Το συγγραφικό του έργο αριθμεί πέραν των 160 βιβλίων και πέραν των χίλιων άρθρων, τόσο λογοτεχνικού, όσο και επιστημονικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικό είναι το συγκείμενο από 55.555 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους, επικό ποίημα που εικονογραφεί με στοχασμό και ενάργεια την ηρωική άμυνα και τη δραματική έξοδο του Μεσολογγίου, φιλοδοξώντας να εκφράσει τον αγώνα όσων αντιμάχονται κάθε μορφή αλλοτρίωσης και υποδούλωσης. Πολλά έργα του εδράζονται σε βιωματικές εμπειρίες και στον Απελευθερωτικό Αγώνα, όπως το χρονικό "Πεθαίνοντας για την Ελλάδα, Η εποποιΐα των Κεντρικών Φυλακών". Το κατεξοχήν ιστορικό του βιβλίο είναι "Τα Οκτωβριανά και η εξέγερση του 31 στην Κύπρο" που είχε υποβληθεί και εγκριθεί με άριστα ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι η πρώτη πανελλήνια επιστημονική προσέγγιση της εξέγερσης με πολυδιάστατη τεκμηρίωση αρχειακή και βιβλιογραφική.

Έχει τιμηθεί για την πατριωτική και την πνευματική του προσφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Το 2015 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2023 τιμήθηκε από τον Φιλολογικό Όμιλο «Παρνασσός» στην Ελλάδα για την πνευματική του προσφορά και αναγορεύτηκε μέλος της. Στις 5.2.2024 ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου και ο Δήμος Κυθρέας τον τίμησαν για την πνευματική και πολιτιστική του προσφορά.

"Η απώλεια του Πέτρου Στυλιανού είναι μεγάλη για τη λογοτεχνία και τη διανόηση της Κύπρου", αναφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την Τρίτη 30 Απριλίου, ώρα 3:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη.

Μονόλεπτη σιγή από Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε το απόγευμα ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Πέτρου Στυλιανού. Η Ολομέλεια εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μίλησε για τη ζωή και την προσφορά του εκλιπόντος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κυθρέα στις 8 Ιουνίου 1933.

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκατέλειψε όμως τις σπουδές του, για να μετάσχει στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέπτυξε πλούσια δράση. Το 1972 ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας.

Ο εκλιπών διετέλεσε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας με το Πατριωτικό Μέτωπο από το 1960 έως το 1962, ως ανεξάρτητος από το 1962 έως το 1969, κατόπιν με τη ΕΔΕΚ από το 1969 έως το 1970, καθώς και με το Δημοκρατικό Κόμμα από το 1985 μέχρι και το 1991. Υπήρξε γραμματέας της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1960 έως το 1962.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι κατά την κοινοβουλευτική του θητεία ο εκλιπών ήταν μέλος της Επιτροπής διά τα Εργατικά Προβλήματα, της Επιτροπής Παιδείας, της Επιτροπής Εσωτερικών και Αμύνης, της Επιτροπής Οικονομικών, της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Επιτροπής Προϋπολογισμού, της Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων και της Ad Hoc Επιτροπής για Θέματα Πράσινης Γραμμής.

Το διάστημα 1980-1982 επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών. Εξελέγη δήμαρχος Έγκωμης το 1991, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1996.

Ο εκλιπών είχε αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση και διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΣΕΚ από το 1961 μέχρι το 1962, ενώ ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΕΟΚ, της οποίας διετέλεσε γενικός γραμματέας από το 1962 μέχρι το 1973. Εργάστηκε επίσης ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top