ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε να σώσουμε τα μαλλιά μας από τα σημάδια του χρόνου; Αντιμετωπίζοντας τις γκρίζες τρίχες και το φριζάρισμα

Μπορούμε να σώσουμε τα μαλλιά μας από τα σημάδια του χρόνου; Αντιμετωπίζοντας τις γκρίζες τρίχες και το φριζάρισμα

Καθώς περιηγούμαστε στα κεφάλαια της ζωής μας, το σώμα μας υφίσταται μυριάδες αλλαγές από τις δεκαετίες που περνούν από πάνω του.

Ένας τομέας λοιπόν που συχνά αντανακλά το πέρασμα όλου αυτού του χρόνου είναι τα μαλλιά μας. Από τις αραιές τούφες μέχρι τις γκρίζες τρίχες που αναδύονται σταδιακά και μας προκαλούν τρόμο, και από το φριζάρισμα μέχρι την αγκαθωτή υφή της τρίχας μας, τα μαλλιά μας μπορεί να περάσουν από μια μεταμόρφωση που μπορεί να μας αφήσει να νοσταλγούμε τη νιότης μας. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης, πέρα από το να αποδεχτούμε την ανθρώπινη φύση μας και την αλλαγή που έρχεται με τα χρόνια;

Φυσικά, καθώς το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Υπάρχουν άλλωστε, πολλοί τρόποι να αναζωογονήσουμε τα μαλλιά σας, γεγονός που θα μας βοηθήσει να αποδεχτούμε την ομορφιά της γήρανσης με αυτοπεποίθηση και στυλ.

 

Κατανοώντας τις αλλαγές

Πριν λοιπόν εμβαθύνουμε στις λύσεις, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε γιατί τα μαλλιά μας υφίστανται αλλαγές καθώς μεγαλώνουμε.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πολυπαραγοντικό.


• Μειωμένη παραγωγή μελανίνης: Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην εμφάνιση γκρίζων ή λευκών μαλλιών.

• Αραίωση των μαλλιών: Καθώς μεγαλώνουμε, ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών μειώνεται και οι θύλακες της τρίχας μπορεί να συρρικνωθούν, με αποτέλεσμα να έχουμε λεπτότερες τούφες.

• Αλλαγές στην υφή: Η απώλεια της υγρασίας και των φυσικών ελαίων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, φριζάρισμα και συρμάτωση των μαλλιών, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε σπάσιμο και ψαλίδα.

• Ορμονικές μεταβολές: Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, ιδίως κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν την υφή και το πάχος των μαλλιών.

Γκρίζα μαλλιά

Αν και όλοι μιλούν για τα μαλλιά που "γκριζάρουν", οι τούφες που βρίσκονται ήδη στο κεφάλι μας δεν αλλάζουν στην πραγματικότητα χρώμα. Αντίθετα, οι νέες αναπτύσσονται σε γκρι ή λευκό χρώμα, χάρη στην απώλεια των μελανοκυττάρων - κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στη βάση του θύλακα της τρίχας -, αποτέλεσμα της γήρανσης. Ωστόσο, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αλλαγής του χρώματος των μαλλιών, ιδίως της εμφάνισης γκρίζων ή λευκών, υπάρχουν διάφορες επιλογές για να αναζωογονήσουμε τη νεανική εμφάνιση των μαλλιών μας:

Μια από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη των γκρίζων τριχών είναι η βαφή μαλλιών. Είτε προτιμάτε να επισκεφθείτε ένα επαγγελματικό κομμωτήριο, είτε επιλέγετε τα σετ βαφής για το σπίτι, υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Από μόνιμες βαφές έως ημιμόνιμες ή προσωρινές επιλογές, μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα που ταιριάζει με τη φυσική σας απόχρωση ή να πειραματιστείτε με μια εντελώς νέα εμφάνιση.

Ωστόσο, μια νέα τάση μας καλεί πλέον αντί να καλύψουμε πλήρως τα γκρίζα μαλλιά, να τους δώσουμε μια διάσταση, κάνοντας ανταύγειες. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν στρατηγικό χρωματισμό επιλεγμένων τουφών για να αναμειχθούν με το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας, δημιουργώντας ένα πιο φυσικό και διακριτικό αποτέλεσμα. Το balayage και το ombre είναι οι πιο δημοφιλείς τεχνικές χρωματισμού που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρυψη των γκρίζων μαλλιών, προσθέτοντας παράλληλα βάθος και διάσταση στο χτένισμά σας. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξερευνήσουν φυσικές θεραπείες για να σκουρύνουν ή να ενισχύσουν το χρώμα των μαλλιών τους. Συστατικά όπως η χέννα, το μαύρο τσάι ή ο καφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία DIY ξεβγαλμάτων μαλλιών που μπορεί να βοηθήσουν στην προσωρινή σκουρότητα των μαλλιών ή να προσθέσουν διακριτικές αποχρώσεις. Ενώ αυτές οι μέθοδοι μπορεί να μην παρέχουν μόνιμα αποτελέσματα, προσφέρουν μια πιο ήπια εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν φυσικές λύσεις.

Χαμένες τούφες

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία και συνήθως η πιο μαζική επίπτωση της γήρανσης. Ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, ανά πάσα στιγμή, περισσότερες τρίχες βρίσκονται στο στάδιο της ηρεμίας ή της αποβολής και λιγότερες από αυτές βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες λύσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και την τόνωση της νέας ανάπτυξης, η μη συνταγογραφούμενη μινοξιδίλη είναι μια επιλογή που κερδίζει έδαφος. Η τοπική μινοξιδίλη είναι εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για την τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες και "παράγει πολύ καλά αποτελέσματα", λέει η Elise A. Olsen, ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Διαταραχών Τρίχας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke στο Durham, N.C., στην Washington Post. Μάλιστα, μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, διαπίστωσε ότι η ουσία αύξησε την πληρότητα των μαλλιών κατά περίπου 15 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό για τους άνδρες και περίπου 12 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό για τις γυναίκες.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί συνιστούν να είμαστε ήπιοι με τα μαλλιά μας για να αποφύγουμε περαιτέρω ζημιά και σπάσιμο. Να χρησιμοποιούμε ήπια σαμπουάν και conditioner χωρίς θειικά άλατα, σχεδιασμένα για αραιά ή γηρασμένα μαλλιά. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε το υπερβολικό βούρτσισμα ή χτένισμα, ειδικά όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, και να επιλέξουμε μια χτένα με φαρδιά δόντια για να ξεμπερδεύουμε απαλά τα μαλλιά μας.
Αντίστοιχα βοηθητικό είναι και το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος στους θύλακες της τρίχας, προάγοντας την ανάπτυξη των μαλλιών και βελτιώνοντας την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άκρες των δακτύλων μας για να κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μας με κυκλικές κινήσεις για λίγα λεπτά κάθε μέρα ή να επενδύσουμε σε ένα χειροκίνητο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για μεγαλύτερη ευκολία.

Φριζάρισμα και κακή υφή

Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, έως τα προϊόντα που τοποθετούμε πάνω τους επί σειρά ετών, όλα τα παραπάνω είναι ικανά να επηρεάσουν την υφή των μαλλιών μας. Οι ειδικοί ωστόσο προτείνουν να δοκιμάσουμε μια επαγγελματική θεραπεία κερατίνης. Αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο σε κομμωτήρια καθώς πρώτα εφαρμόζεται πάνω στα μαλλιά μας ένα διάλυμα κερατίνης και μετά χρησιμοποιείται η θερμότητα για να σφραγιστεί η κερατίνη (πρωτεΐνη) στο εξωτερικό στρώμα της τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά μας να φαίνονται πιο ίσια και λεία. Η διαδικασία διαρκεί αρκετές ώρες για να τελειώσει και μπορεί να κρατήσει έως και 5 με 6 μήνες. Ωστόσο, για εκείνους που προτιμούν πιο σπιτικές πρακτικές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι κατά της υγρασίας, ή του φριζαρίσματος ή έναν ορό που περιέχει πολυμερή που ενεργοποιούνται από τη θερμότητα και απωθούν την υγρασία του αέρα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top