Στη Νέα Υόρκη το ξεκαθάρισμα σκηνικού για το Κυπριακό

Στη Νέα Υόρκη το ξεκαθάρισμα σκηνικού για το Κυπριακό

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να στηθεί το σκηνικό για τα νεότερα στο Κυπριακό και ειδικότερα για τις προθέσεις του γενικού γραμματέα ως προς το διορισμό απεσταλμένου, όπως είναι η αξίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αυτό προκύπτει από διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο themaonline, μετά τις επαφές που είχε στη Λευκωσία ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος μετά την Κύπρο βρέθηκε στην Τουρκία για επαφές με την κυβέρνηση Ερντογάν. Η Αγκυρα δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν τις επαφές Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο ενός παζαρέματος με διάφορα ανοικτά θέματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Ερντογάν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ανταλλάγματα ενόψει της συζήτησης των ευρωτουρκικών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Η κρίση στην Πύλα δεν αποκλείεται να ήταν ακριβώς μια κίνηση απὀ πλευράς Τουρκίας για να ζητήσει ανταλλάγματα έναντι τεχνητής αναδίπλωσης. Η Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης είναι αδιαπραγμάτευτο και εκφράζει ικανοποίηση για την σαφή τοποθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

Μια ευκαιρία για πρώτη ανάγνωση των τουρκικών προθέσεων θα έχει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση γίνεται για προετοιμασία του τετ α τετ που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρόσφατα στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τους πολύνεκρους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε την ακραία ρητορική και εμφανίστηκε με θετική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας.

Η Ελλάδα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με την Αγκυρα και την εγκατάλειψη της έντασης, η οποία είναι καθόλα αντιπαραγωγική. Στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών το Κυπριακό δεν προτάσσεται από την Αθήνα, γιατί κάθε άλλο παρά θα διευκόλυνε το διάλογο. Τουρκία και Ελλάδα επενδύουν στη συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου οφέλους όπως είναι η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να συνέλθει πριν το τέλος του 2023.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Μετά την αισιόδοξη νότα που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ερσίν Τατάρ, την Τετάρτη, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο Ερσίν Τατάρ επανήλθε στις γνωστές του θέσεις για κυριαρχική ισότητα, βαφτίζοντάς τη τώρα, «συνεργασία» μεταξύ των δύο λαών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου, είπε μεταξύ άλλων, ότι η τ/κ πλευρά βρίσκεται εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE