ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτα αντικυβερνητικά πυρά ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ σε μεταβατικό στάδιο

Πρώτα αντικυβερνητικά πυρά ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ σε μεταβατικό στάδιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο -αυτό της αντιπολίτευσης- γεγονός που δημιουργεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας. Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη με τη στήριξη των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, έφερε τους δύο ιδεολογικούς και πολιτικούς πόλους μακριά από την εκτελεστική εξουσία και σε αναζήτηση του νέου τους ρόλου, ένα και πλέον μήνα μετά την αλλαγή του ενοίκου στο προεδρικό μέγαρο.

Για την Εζεκία Παπαϊωάννου τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα, αφού στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη βλέπoυν τη συνέχιση της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και σε κάθε περίπτωση το κόμμα της Αριστεράς τάσσεται κατά τρόπο σαφή στο χώρο της αντιπολίτευσης, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται από το 2013 όταν ο τέως Πρόεδρος διαδέχθηκε τον Δημήτρη Χριστόφια.

Το ΑΚΕΛ έριξε χθες τα πρώτα αντιπολιτευτικά πυρά εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, για τα λανθασμένα μηνύματα που μπορεί να στείλει στο εξωτερικό η εξαγγελία των κοινών συνόδων των υπουργικών συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας στην παρουσία των αρχηγών των δύο κρατών. «Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη» αναφέρει το ΑΚΕΛ αλλά τονίζει ότι αναμένει από την κυβέρνηση απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. «Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Στις ανησυχίες του ΑΚΕΛ απάντησε από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες που θα έχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης», ανέφερε.

ΔΗΣΥ σε αναζήτηση βηματισμού

Πιο σύνθετο είναι το σκηνικό στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος βρίσκεται μεν στην αντιπολίτευση αλλά επί του παρόντος τηρεί χαμηλούς τόνους, για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε πολλά ζητήματα οι πολιτικές του βρίσκονται πολύ κοντά σε θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο άλλος λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται ακόμη σε μετεκλογική περιδίνηση και τελεί σε εκλογική τροχιά για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Η νέα πρόεδρος της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου δεν πρόκειται να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση εάν προηγουμένως δεν εδραιωθεί στη θέση της, μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαΐου. Το προεκλογικό σκηνικό παραμένει ρευστό και μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα στελέχη που ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου ή μιας από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων της παράταξης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top