ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι αγάπη: Υπάρχει τελικά επιστημονική εξήγηση; - Ο Ψυχίατρος Μικελλίδης απαντά

Αυτό είναι αγάπη: Υπάρχει τελικά επιστημονική εξήγηση; - Ο Ψυχίατρος Μικελλίδης απαντά

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αγάπη. Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει ο Ψυχίατρος, Γιώργος Μικελλίδης στον ALPHA, στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα».

«Η αγάπη είναι παντού, έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήματα, όλος ο κόσμος ζει για την αγάπη. Υπάρχει όμως και μία επιστημονική εξήγηση με τον βομβαρδισμό διαφόρων ορμονών στον εγκέφαλο και με όλες τις σωματικές αλλαγές που βλέπουμε αλλά και τις συναισθηματικές», είπε συγκεκριμένα.

«Υπάρχει ακόμα και η φιλοσοφική σκέψη ότι είναι μία αρετή η οποία διακατέχει τους ανθρώπους. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι σημαντική για την επιβίωση μας ως άνθρωποι, να συνεχίσουμε με την αναπαραγωγή, να μεταδώσουμε τα γονίδια μας στις επόμενες γενεές. Υπάρχει όμως και η πλατωνική αγάπη μέσα στην οικογένεια. Ο κάθε άνθρωπος βάση των βιωμάτων και των εγκεφαλικών λειτουργιών του, παρουσιάζει ανά διαστήματα είτε αγάπη είτε έρωτα αναλόγως των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Ψυχίατρος σημείωση πως «η αγάπη είναι ένα πάντρεμα συναισθημάτων, τα οποία είναι θετικά προς άλλους ανθρώπους, δεν εστιάζεται μόνο σε ανθρώπους όμως. Στο ερωτικό κομμάτι μιλάμε για συντροφικότητα, για πάθος, για έρωτα αλλά θα έλεγα είναι ένα μείγμα συναισθημάτων που ένα άτομο δείχνει μέσα στην καθημερινότητα του. Πρέπει την αγάπη να την δείχνουμε καθημερινά»

«Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να εξελίσσεται πνευματικά, συναισθηματικά, έχουμε όλοι την ανάγκη να βάλουμε την αγάπη στη ζωή μας», συνέχισε.

Στάδια της αγάπης

Όσο αφορά τα στάδια της αγάπης ο κύριος Μικελλίδης ανέφερε ότι «δεν κατηγοριοποιείται. Τα πράγματα είναι υποκειμενικά, δεν είναι μετρήσιμα. Είναι πολύ δύσκολο να τα καταγράψουμε. Υπάρχουν όμως παραδείγματα ανθρώπων που χρειάστηκαν χρόνο για να αγαπήσουν ένα άνθρωπο ή κάποιοι που αγάπησαν γρήγορα και βγήκαν γρήγορα επίσης από την αγάπη,  αυτό που λένε κάποιοι ενθουσιασμό»

«Στην πραγματικότητα για να αφοσιωθείς σε ένα άνθρωπο χρειάζεται χρόνος. Αγάπη δεν είναι να παίρνεις αλλά να δίνεις. Είναι όπως χτίζεις ένα σπίτι. Το σπίτι δεν χτίζεται από την μία μέρα στην άλλη, για να αγαπήσεις ένα άνθρωπο χρειάζεται χρόνος αλλά δεν μπορούμε να διαγράψουμε και την πιθανότητα κάποιος να αγαπήσει μέσα σε λίγες μέρες», τόνισε.

Θέλοντας να δώσει μία συμβουλή, ο κύριος Μικελλίδης είπε ότι «τα λόγια μας πρέπει να επιβεβαιώνονται με τις πράξεις μας. Να δίνουμε στα άτομα που έχουμε δίπλα μας ό,τι περισσότερο μπορούμε, είτε αυτό είναι ο χρόνος μας, η αφοσίωση μας, το πάθος μας και πραγματικά να τους δείχνουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι άνθρωποι για εμάς»

«Ακόμα και η επιστήμη δεν μπορεί να κατανοήσει την αγάπη. Στον έρωτα υπάρχει περισσότερο πάθος και σωματική έλξη»

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για τη σεξουαλική πράξη αλλά και το ανάποδο ή ακόμα και για το ποιο έρχεται πρώτο, ο κύριος Μικελλίδης απάντησε πως «δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε. Υπάρχουν άτομα τα οποία κάνουν σεξουαλικές πράξεις απλά για εκτόνωση, για να περάσουν καλά και δεν υπάρχει ούτε έρωτας ούτε αγάπη. Υπάρχουν άτομα τα οποία για να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη θέλουν να ερωτευτούν, υπάρχουν άτομα που θέλουν να περάσουν ένα διαφορετικό στάδιο για να βιώσουν αυτή τη σωματική έλξη. Είναι σημαντικό να δίνουμε το περιθώριο στον κάθε άνθρωπο να επιλέγει πώς  θέλει να ζήσει τη ζωή του είτε με έρωτα, είτε απλά ξερά μόνο τη σεξουαλική πράξη, είτε με αγάπη, στοργή ή με περιστασιακές σχέσεις»

«Πολλές φορές άτομα τα οποία βιώνουν περιστασιακές σχέσεις έχουν ένα συναίσθημα κενού. Δεν νιώθουν την ολοκλήρωση. Οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι όντως υγιείς, βοηθούν τον άνθρωπο να  διαμορφώσει προσωπικότητα αλλά και πιο έντονες συναισθηματικές εμπειρίες», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κύριος Μικελλίδης τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύονται κάθε μέρα, έχει ανθρώπους που μπαίνουν σε σχέσεις κάθε λίγες εβδομάδες και βγαίνουν πληγωμένοι ή βρίσκονται σε άρνηση και συνεχίζουν τη ζωή τους λες και δεν έγινε τίποτα»

«Ο έρωτας είναι μέσα στη ζωή μας, μας δίνει όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ως ένα βαθμό ευτυχισμένοι. Όταν δεν υπάρχει βλέπουμε συναισθήματα αρνητικά», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top