ΚΟΣΜΟΣ

Τι αποφάσισε το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Τι αποφάσισε το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα της χώρας παρέχει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου το δικαίωμα να παντρευτούν, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό θρίαμβο για το κίνημα δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Αμερική.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 5 – 4, έκρινε ότι οι εγγυήσεις στο Σύνταγμα για ορθή νομική διαδικασία και ίση προστασία από το νόμο σημαίνουν ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου γίνεται νόμιμος σε όλες τις 50 Πολιτείες.

Ο Δικαστής Άντονι Κένεντι ανέφερε ότι η ελπίδα των ομοφυλοφίλων να παντρευτούν είναι «να μην είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή μοναξιάς, αποκλεισμένοι από τον αρχαιότερο θεσμό του πολιτισμού».

Ζητούν, πρόσθεσε, «ίση αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου», σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα τους επιτρέπει αυτό το δικαίωμα».

Υπάρχουν 13 Πολιτείες που απαγορεύουν αυτή τη στιγμή το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ μία Πολιτεία, η Αλαμπάμα, έχει καταθέσει ένσταση εναντίον δικαστικής απόφασης που είχε προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης .

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτελεί την πιο σημαντική επέκταση των δικαιωμάτων που αφορούν τον γάμο στη χώρα από την απόφαση ορόσημο του 1967 στην υπόθεση Loving v Virginia που έθεσε ένα τέρμα στην απαγόρευση από πλευράς των Πολιτειών των διαφυλετικών γάμων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top