ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ.Καραγιάννης: «Αν η εικόνα δεν βελτιωθεί τότε μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα»

Δρ.Καραγιάννης: «Αν η εικόνα δεν βελτιωθεί τότε μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα»

Υπάρχει ένα ποσοστό ατόμων, γύρω στο 5-10%, ανάλογα με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, που δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό και μπορεί να καταλήξουν, εάν έχουν και υποκείμενα νοσήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς για το γεγονός ότι άτομα που έκαναν και τις δυο δόσεις εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 τελικά αποβίωσαν.

Ο κ. Καραγιάννης αναφερόμενος, επίσης, στην αύξηση των ασθενών που τυγχάνουν νοσηλείας, είπε ακόμη πως είναι ανησυχητική, αλλά αναμενόμενη η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19, που χθες έφθασαν τους 225.

Σημείωσε ότι τα άτομα που δεν θα ανταποκριθούν στο εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν αν εκτεθούν στον ιό να νοσήσουν και κάποια να έχουν και πιο σοβαρά συμπτώματα. "Λόγω του γεγονότος ότι τα άτομα αυτά έχουν επίσης και υποκείμενα νοσήματα μπορεί να επιβαρυνθεί η κατάστασή τους ακόμα περισσότερο και για αυτό στο τέλος καταλήγουν. Είναι άτομα ηλικιωμένα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία ίσως, παρόλο ότι πήραν και τις δυο δόσεις, να μην έχουν ανταποκριθεί και να μην αναπτύξουν αντισώματα", ανέφερε. Πρόσθεσε πως αυτό εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.

Είπε πως π.χ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer είναι 94-95%. "Επομένως έχει ένα 5% οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν. Για το εμβόλιο της AstraZeneca το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10-12%", σημείωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη διστακτικότητα που εκφράζεται από κόσμο για να εμβολιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «εδώ και μέρες γίνεται μια προσπάθεια από όλους μας να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον μεταπείσουμε για την ωφελιμότητα του εμβολίου».

"Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση, διαφάνεια, που θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει τη σωστή απόφαση. Αύριο το βράδυ θα γίνει τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας και ελπίζω ότι θα συζητηθεί το θέμα για να βοηθηθεί η κατάσταση", ανέφερε.

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική κατάσταση όπως διαμορφώνεται, σημείωσε πως "η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή. Με τις αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος εάν είμαστε σε καλό δρόμο ή αν θα δούμε ακόμα κάποια επιπλέον επιδείνωση", ανέφερε.

"Ελπίζω ότι θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα και να μας επιτρέψουν τουλάχιστον αργότερα μέσα στον μήνα να πάρουμε κάποιες αποφάσεις όσον αφορά το Πάσχα", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων ενόψει του Πάσχα, ο κ. Καραγιάννης είπε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτό. Ανέφερε πως αν η εικόνα δεν χειροτερέψει αισθητά τότε δεν νομίζει να υπάρξει εισαγωγή νέων μέτρων.

Κληθείς να πει αν μπορεί αν υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις μόνο για συγκεκριμένες ημέρες κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως έγινε κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως μπορεί να γίνει αυτό.

«Αν η εικόνα δεν βελτιωθεί τότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν βελτιωθεί η εικόνα τότε μπορεί οι χαλαρώσεις να είναι πιο γενικευμένες», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ικανοποιητικό τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονται, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα.

«Χάνουμε χρόνο, έστω μια με δυο εβδομάδες μέχρι να αποφασίσει κάποιος λόγω αυτής της κατάστασης να κάνει το εμβόλιο, και καθυστερούμε. Και εάν αυτές οι καθυστερήσεις συνεχίσουν μπορεί να γίνουν ένας ή ενάμιση μήνας. Επομένως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν βοηθούμε την κατάσταση», είπε.

«Εάν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, ό,τι και να κάνεις δεν θα ακούσουν. Όταν δεν είναι ευαισθητοποιημένοι δεν θα πάρουν την ανάλογη απόφαση», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να αναμένεται κάποια αισθητή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως λογάριαζαν για κάτι τέτοιο μέσα στον Μάιο, και πως ελπίζει να μην εκτροχιαστούν τα πράγματα.

«Δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο ο αριθμός των νοσηλευομένων κυρίως στις ΜΕΘ. Χτες είχαμε 225 νοσηλευομένους που ήταν ο πιο ψηλός αριθμός που είχαμε μέχρι τώρα», επεσήμανε.

Είπε πως αυτό είναι ανησυχητικό αλλά και αναμενόμενο σε συνάρτηση με τους αριθμούς που είχαμε τελευταίως.

"Έχει δυο – τρεις εβδομάδες τώρα που έχουμε ψηλό αριθμό. Όταν συνέβη αυτό τα Χριστούγεννα αμέσως με τα μέτρα που πάρθηκαν περιορίστηκαν οι αριθμοί. Επομένως δεν φθάσαμε στα ψηλά επίπεδα νοσηλειών. Τώρα όμως όταν έχουμε 450-500 κρούσματα κάθε μέρα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει πίεση", ανέφερε.

Και εφόσον, πρόσθεσε, "πρόκειται και για το μεταλλαγμένο στέλεχος πλέον η πίεση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και για τους νεαρότερους".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ετοιμαστείτε για βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και παγετό σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη

• Κρίσεις πανικού: Έτσι θα τις αναγνωρίσουμε και θα τις διαχειριστούμε - 3+1 τρόποι και αντιμετώπιση τους

• Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Προτάσεις για ρεβεγιόν - Άρχισαν οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης - Το κόστος ανά άτομο

• Ανασκόπηση 2024: Οι celebrities που έγιναν γονείς! Οι στιγμές συγκίνησης και ευτυχίας

• Εορτολόγιο 15 Δεκεμβρίου: Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα - Ποιοι γιορτάζουν

• «Πετούσε» με 194 χιλιόμετρα και βρήκαν 95 χιλιάδες στη κατοχή του - Χειροπέδες σε 39χρονο καταζητούμενο



ΔΗΣΥ: Ο στρουθοκαμηλισμός, η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και οι εύθραυστες ισορροπίες

ΔΗΣΥ: Ο στρουθοκαμηλισμός, η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και οι εύθραυστες ισορροπίες

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ και αυτή τη φορά, η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται αδύναμη να τα κρύψει κάτω από το χαλί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top