ΕΛΛΑΔΑ

Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια στη μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821 και του αγώνα 1955-59

Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια στη μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821 και του αγώνα 1955-59

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων της ελληνικής επανάστασης του 1821 και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, σε αναφορά του προ ημερησίας διατάξεως σημείωσε ότι συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

«Το σθένος και το όνειρο της ελευθερίας κράτησε τους Έλληνες αλύγιστους και ανυπότακτους στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και οθωμανικού ζυγού. Το 1821, χάρη στην προετοιμασία της Φιλικής Εταιρείας, την αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και την ενίσχυση του αισθήματος φιλελληνισμού, ο αγώνας καρποφόρησε. Οι θυσίες, οι απώλειες, οι σφαγές και οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Τελικά όμως, η λογική των αριθμών ηττήθηκε και οι Έλληνες πέτυχαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: τη δημιουργία και διεθνή αναγνώριση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους», είπε.

Πρόσθεσε ότι στην πορεία προς την εθνική παλιγγενεσία το «παρών» τους έδωσαν και οι Έλληνες της Κύπρου. Από το υστέρημά τους και από τους πενιχρούς πόρους που είχαν στη διάθεσή τους, συμπλήρωσε, προσέφεραν απλόχερα οικονομική και υλική ενίσχυση στην επανάσταση, ενώ πολλοί έσπευσαν να ενταχθούν στον ένοπλο αγώνα.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε επίσης ότι τιμούμε  σε λίγες μέρες την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959. Σημείωσε ότι μετά τις συνεχόμενες αρνήσεις της Βρετανίας να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση, αναλήφθηκε ένοπλη δράση.

« Οι Έλληνες Κύπριοι, εξοπλισμένοι μόνο με το όραμα της απελευθέρωσης, την 1η Απριλίου 1955 άρχισαν να γράφουν τις πρώτες σελίδες ενός σύγχρονου έπους γενναιότητας και αυταπάρνησης.  Από τα βουνά της Κύπρου μέχρι το ικρίωμα της αγχόνης, σε ολόκληρο το νησί μας ο Αυξεντίου, ο Παλληκαρίδης, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Φώτης Πίττας, ο Μάρκος Δράκος και τόσοι άλλοι ήρωες έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι χάρη στην αγωνιστικότητά τους «οδηγηθήκαμε το 1960 στη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που σηματοδοτεί μια καινούρια περίοδο στην ιστορία της Κύπρου». 

«Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη πορεία της από τότε μέχρι σήμερα, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, σε όλους όσοι μαρτύρησαν στον βωμό της λευτεριάς της πατρίδας μας», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top