ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία πλαίσιο Κύπρου - Ισραήλ «ξεκλειδώνει» το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη»

Συμφωνία πλαίσιο Κύπρου - Ισραήλ «ξεκλειδώνει» το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη»

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν στο Κάιρο την κοινή επιστολή που περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των οποίων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» θα μπορούν  να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους.

 
Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά την υπογραφή της επιστολής από την ίδια και τον ομόλογό της του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, στην παρουσία του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός. Σημείωσε ότι «μετά από εννέα χρόνια συζητήσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, σήμερα είχαμε μία αρκετά σημαντική εξέλιξη, μετά από κάποιες συζητήσεις χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Ενέργειας κ. Στάινιτζ στην Κύπρο, κατά τις οποίες συζητήθηκε το θέμα του κοιτάσματος Αφροδίτη και Ισάι». 
 
Όπως σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η όποια συμφωνία θα παρουσιαστεί στα δύο κράτη από τις εταιρείες θα πρέπει να τύχει έγκρισης και από τα δύο κράτη ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή»

Η κ. Πηλείδου τόνισε, τέλος, ότι  «η σημασία του θέματος αυτού για την Κύπρο και το Ισραήλ είναι πολύ μεγάλη, καθώς επιβεβαιώνει την πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, τη βούληση για την εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής τόσο στα ενεργειακά θέματα όσο και σε άλλα θέματα, όπως επίσης επιλύει ένα θέμα το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια ήταν ένα θέμα συζήτησης». Επομένως, είπε, «ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουμε πλέον σε μία πρακτική λύση, η οποία να ανοίγει τον δρόμο ακόμη περισσότερο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top