ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η θέση γυναικών μελών στη Βουλή της Κύπρου

Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η θέση γυναικών μελών στη Βουλή της Κύπρου

Έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε τα δεδομένα της Σουηδίας για το ποσοστό γυναικών που κατείχαν έδρες στα εθνικά κοινοβούλια στην Ευρώπη το 2020. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat οι γυναίκες που κατείχαν έδρες στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020 είναι μόλις στο 33%. Αυτό το μερίδιο αυξήθηκε από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στο 22% η Κύπρος 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 13%). Η Ρουμανία και η Τσεχία ακολουθούν στο 20% και στη συνέχεια η Σλοβενία ​​στο 21%, ενώ στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Κύπρος με 22%, κατατάσσονται 7η και 8η από το τέλος.

Στο 50% η Σουηδία

Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών στα εθνικά κοινοβούλια καταγράφηκε στη Σουηδία, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς βουλευτές (σχεδόν 50%), μπροστά από τη Φινλανδία (46%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία (από 42%).

Ωστόσο σε καμία χώρα της ΕΕ δεν θπήρχαν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της.

Αύξηση στις Υπουργικές θέσεις

Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των γυναικών μελών Κυβέρνησης (Υπουργοί και Υφυπουργοί) στην ΕΕ αυξήθηκε, από 20% το 2004 σε 33% το 2020.

Η Κύπρος και πάλι στην 8η χαμηλότερη θέση.

Ενώ το 2020 στην Κύπρο το ποσοστό γυναικών μελών στην Κυβέρνησή ήταν 25%, στη Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό 55%. Ακολούθησε η Αυστρία 53%, η Σουηδία 52%, η Γαλλία 51% και το Βέλγιο 50%. Υπήρχαν και πιο χαμηλά ποσοστά από την Κύπρο που καταγράφηκαν στη Μάλτα 8%, στην Ελλάδα 11% και στην Εσθονία 13%.

Για γυναίκα Πρόεδρο στην Κύπρο ούτε λόγος.

Ο αριθμός των γυναικών Προέδρων και Πρωθυπουργών στην ΕΕ παρουσίασε αύξηση από το 2004, χωρίς αυτή να χαρακτηρίζεται βάση των αριθμών πάντα, ικανοποιητική. Σήμερα, 4 στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι γυναίκες, ενώ δεν υπήρχε καμία το 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ταυτόχρονα στην ΕΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top