ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Για ποιους είναι έως και 75% μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Για ποιους είναι έως και 75% μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου

Έως και τέσσερις φορές μικρότερος είναι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου για τους πάσχοντες από COVID-19 που έχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους – Δείτε αναλυτικά τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Επιστήμονες από το μη κερδοσκοπικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λιπαρών Οξέων (FARI) σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες δημοσίευσαν τα πρώτα άμεσα στοιχεία που δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19. Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Έως σήμερα υπήρχαν αρκετές εργασίες στην ιατρική βιβλιογραφία που ισχυρίζονταν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν επωφελείς επιδράσεις σε ασθενείς που πάσχουν από τη λοίμωξη COVID-19. Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχαν δημοσιευθεί μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, συμπεριέλαβε 100 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 και από τους οποίους λήφθηκαν και αποθηκεύθηκαν δείγματα αίματος. Οι επιστήμονες ανέκτησαν τα κλινικά αποτελέσματα αυτών των ασθενών και ανέλυσαν τα δείγματα όσον αφορά στον Δείκτη ω-3 (επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων –O3I και επίπεδα EPA + DHA της μεμβράνης ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Οι 100 ασθενείς χωρίστηκαν ισομερώς (25%) σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα Ο3Ι. Ένας θάνατος σημειώθηκε στην κορυφαία ομάδα (ένας θάνατος στους 25 ασθενείς με O3I>5.7%), ενώ 13 θάνατοι σημειώθηκαν στους υπόλοιπους ασθενείς (13 θάνατοι στους 75 ασθενείς με O3I<5.7%).

Σε μια ανασκοπική ανάλυση προσαρμοσμένη στην ηλικία και το φύλο των ασθενών, αποδείχθηκε πως όσοι βρίσκονταν στην κορυφαία ομάδα (O3I >5.7%) είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν στη χαμηλότερη.

Με απλά λόγια, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος για όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα Ο3Ι (<5.7%) συγκριτικά με όσους είχαν τα υψηλότερα. «Παρόλο που δεν πληροί τα παραδοσιακά όρια στατιστικής σημασίας, η πιλοτική αυτή μελέτη –σε συνδυασμό με πολλαπλά στοιχεία σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των EPA και DHA- υποδεικνύει με ισχυρά στοιχεία ότι αυτά τα διαθέσιμα στη διατροφή λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στους πάσχοντες από COVID-19.

Σαφώς, βέβαια, χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα», σημειώνει ο Arash Asher, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο χαμηλός δείκτης ω-3 μπορεί να αποτελεί έναν ισχυρό προγνωστικό δείκτη για τον θάνατο από COVID-19, τονίζοντας ωστόσο ότι, παρότι ενθαρρυντικά, τα ευρήματα αυτά χρειάζονται επαλήθευση.

«Μια υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σοβαρή ασθένεια από κορωνοϊό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA) έχουν δυνητικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η πιλοτική αυτή μελέτη παρέχει υποστηρικτικά στοιχεία για το ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να επιβραδύνουν την καταιγίδα κυτοκινών της COVID-19», καταλήγουν οι ειδικοί.

ΑΠΟ Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top