ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βουλή απέρριψε το βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών

ΗΠΑ: Η Βουλή απέρριψε το βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) χθες Δευτέρα υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου, που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο εγκρίνεται ανεξαίρετα κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960 και φέτος, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου το υπερψήφισαν με ευρείες πλειοψηφίες.

Ο μεγιστάνας όμως άσκησε βέτο, επικαλούμενος διάφορους λόγους - ανάμεσα σε αυτούς είναι το ότι προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς, της παράταξης που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα).

Ο Τραμπ απαίτησε εξάλλου να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Ενώ αξίωσε ακόμη να συμπεριλάβει διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν χθες υπέρ του προϋπολογισμού αυτού, "παρά τις ενστάσεις του Προέδρου", υπήρξε με άλλα λόγια η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο στον National Defense Authorization Act (NDAA).

Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, κάτι που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο και υπογραμμίζει τον διχασμό στο κόμμα του.

Κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο στον NDAA πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί αυτό, τουλάχιστον επίσημα.

Δεν αποκλείεται όντως η Γερουσία να μιμηθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να άρει το βέτο του Τραμπ, μολονότι απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Είχε άλλωστε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο. Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παραμερίσει βέτο του Τραμπ, καθώς πλησιάζει πλέον το τέλος της θητείας του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου 9 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το Κογκρέσο δεν μπόρεσε μέχρι εδώ να το ανατρέψει σε καμία. Μολονότι ο μεγιστάνας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα του παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top