ΔΙΕΘΝΗ

Προσθήκη επιπλέον προσώπων στη λίστα κυρώσεων πριν το τέλος 2020, λέει διπλωματική πηγή

Προσθήκη επιπλέον προσώπων στη λίστα κυρώσεων πριν το τέλος 2020, λέει διπλωματική πηγή

Πριν από το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί επιπλέον πρόσωπα στη λίστα των περιοριστικών μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Η ίδια πηγή ενημέρωσε πως οι σχετικές τεχνικές συζητήσεις αρχίζουν από σήμερα και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται 5 ονόματα προσώπων και 2 ονόματα οντοτήτων τα οποία έχει προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ωστόσο η ίδια διπλωματική πηγή αναφέρθηκε σε διαφωνίες των κρατών μελών ως προς τη συμπερίληψη οντοτήτων στη λίστα των κυρώσεων. Μεταξύ όσων αντιδρούν στις οντότητες είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ισχυρίστηκε η διπλωματική πηγή, προαναγγέλλοντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των αρμοδίων για το θέμα διπλωματών.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο, και την πληροφόρηση που παρείχε για το τηλεφώνημα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο ο Ερντογάν ζήτησε την επικοινωνία και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους περισσότερο από ποτέ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε ξεκάθαρη επαναπροσέγγιση και ο Πρόεδρος Μισέλ του υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν όλες οι μονομερείς ενέργειες και οι εχθρικές επιθέσεις σε βάρος των κρατών μελών της ΕΕ».

Σημείωσε δε ως μοναδικό σημείο όπου υπήρξε προστριβή τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, στη διεξαγωγή της οποίας με τους δικούς του όρους επιμένει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κύκλοι του Συμβουλίου θεωρούν ότι δεν έχει νόημα πλέον, δεδομένου ότι κυρίως η Αίγυπτος, αλλά και το Ισραήλ είναι αρνητικά διακείμενες χώρες απέναντι στην πρωτοβουλία.

Η Τουρκία επιμένει να πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της τουρκοκυπριακής κοινότητας την οποία αποκαλεί με μη αναγνωρισμένο διεθνώς όρο, ενώ προτείνει επίσης να καθοριστεί μέσω της διάσκεψης ένας μηχανισμός καθορισμού θαλασσίων ζωνών. Κάτι που βρίσκει παντελώς αντίθετη την Ελλάδα, που επικαλείται ότι μηχανισμός υπάρχει: το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ (UNCLOS).

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top