ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Η διαδικασία των συνομιλιών ξαναρχίζει

Έιντε: Η διαδικασία των συνομιλιών ξαναρχίζει

Η διαδικασία των συνομιλιών επαναρχίζει, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

“Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία αρχίζει και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα”, είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι “το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες”.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση προς όφελος των επόμενων γενεών.

Ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε την καλύτερη εντός μιας δεκαετίας.

Υπάρχει, είπε, ένα πνεύμα αισιοδοξίας και εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία αυτή τη φορά μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική λύση.

Ερωτηθείς εάν μετά το δείπνο με τους δύο ηγέτες στις 11 του Μάη θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες και επανέλαβε ότι η διαδικασία ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους.

Είπε ότι με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν για το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται σήμερα με την ανάδειξη του κ. Ακιντζί ως νέου Τ/κ ηγέτη και τη θετική αντίδραση των Ε/κ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και ότι θα μπορέσει η Άγκυρα να επωφεληθεί από μια ομοσπονδιακή λύση, απάντησε “οπωσδήποτε", προσθέτοντας ότι έχει συχνές επαφές με Τούρκους αξιωματούχους που επίσης θεωρούν ότι υπάρχει μια ευκαιρία που πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, είπε,  είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Έιντε ρωτήθηκε επίσης εάν τα ΗΕ επεξεργάζονται μια φόρμουλα για μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με τη μελλοντική ομόσπονδη Κύπρο λόγω του ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ ενώ οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις είναι.

Όπως είπε ο ίδιος, τα ΗΕ κάνουν σκέψεις για κάθε θέμα καθώς θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Αυτό που πιστεύουμε, είπε, θα το μοιραστούμε όταν θα έχουμε μιλήσει με τους εμπλεκόμενους, καθώς αυτό το θέμα δεν εξαρτάται από τα ΗΕ. Η διαδικασία ανήκει στους Κύπριους, τόνισε, και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε ότι υπάρχει σήμερα μια δυναμική και επανέλαβε ότι το θέμα αφορά τις δύο πλευρές και όχι τα ΗΕ. Εγώ, είπε, επικεντρώνομαι στην τελική διευθέτηση, προσθέτοντας ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top