ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζήτημα αλήθειας, δικαιοσύνης, νόμου» το Κυπριακό, είπε ο νέος Αρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

«Ζήτημα αλήθειας, δικαιοσύνης, νόμου» το Κυπριακό, είπε ο νέος Αρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

«Ζήτημα αλήθειας, δικαιοσύνης, νόμου» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο νέος Αρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.


Μιλούσε κατά τη διάρκεια του ενθρονιστήριου λόγου του το πρωί του Σαββάτου 27/7 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα σε μία περίοδο που «κλονίζεται ο κόσμος», τονίζοντας ότι μαζί με το νέο του ποίμνιο θα στηρίξει τα σχολεία, τους συλλόγους της παροικίας και πάνω από όλα τη νεολαία, αλλά και τα ιερατεία που έχουν εργαστεί σκληρά επί βρετανικού εδάφους.

Εξέθεσε συνοπτικά ορισμένους από τους στόχους της αρχιδιακονίας του, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε μάχη κατά της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας λευκής σαρκός, όπως και στην συνεργασία μεταξύ όλων των χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά και μεταξύ όλων των θρησκειών.

Ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, όπως και τους εκπροσώπους της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Δήλωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τς μαρτυρικής Κύπρου και εξέφρασε την ευχή να δει κατά τη θητεία του το νησί ελεύθερο και ενωμένο.

Χαρακτήρισε το Κυπριακό «ζήτημα αλήθειας, δικαιοσύνης, νόμου» και τόνισε ότι ως τέτοιο πρέπει να επικοινωνηθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε ότι Έλληνες και Κύπριοι είναι μια οικογένεια.

Στη δεξίωση που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το νέο του ποίμνιο να μοιραστεί την αγάπη του Κυρίου ώστε μαζί του να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. «Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε. Κάλεσε επίσης τους πιστούς να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους, «μία φυλή που γέννησε αγίους και σοφούς».

Εξέφρασε δε την πρόθεση να συμβάλει στη δημιουργία μίας πανεπιστημιακής έδρας στη Βρετανία για την ιστορία της Κύπρου και στη διδαχή των νέων να αναγνωρίζουν ως ταυτότητά τους της Ορθοδοξία.

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης δήλωσε: «Έχω παρακολουθήσει από την προηγούμενή μου θέση του εκδότη και διευθυντή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στη Νέα Υόρκη την πορεία του Αρχιεπισκόπου και μπορώ να δηλώσω ότι πρόκειται για έναν λαμπρό αρχιερέα, ο οποίος διακατέχεται από βαθιά συνείδηση της εκκλησιαστικής του αποστολής αλλά παράλληλα και της εθνικής του». 

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, για τις επιλογές που έχει κάνει τελευταία, με τον Αρχιεπίσκοπο Νικήτα στην Αγγλία, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην Αμερική, ο οποίος ήδη έχει αφήσει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση της Μητροπόλεως Καναδά σε Αρχιεπισκοπία», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Στη δεξίωση που ακολούθησε ο κ. Διαματάρης εξήρε το πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Σεβασμιοτάτου, το ήθος του, τις μεγάλες ικανότητές του, την πολύπλευρη προσφορά του στην Εκκλησία της Αμερικής και στην εκεί μεγάλη και εκλεκτή ελληνική κοινότητα.
 
«Είμαι δε βέβαιος ότι θα υπηρετήσετε και το εδώ ποίμνιο με την ίδια επιτυχία και με τις ίδιες αρχές που σας συνοδεύουν καθ`όλη τη διάρκεια της διακονίας σας», συμπλήρωσε ο Έλληνας υφυπουργός Αποδήμων.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης. Στη δική του ομιλία μετέφερε στο Σεβασμιότατο τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, ανατρέχοντας στην ιστορική συμβολή των Κυπρίων στην εγκαθίδρυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Βρετανία. Χαρακτήρισε την εκλογή του στην κεφαλή της Αρχιεπισκοπής «ορόσημο» για την παροικία.

Ο εφησυχάζων Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί στη δεξίωση λόγω ασθενείας, έστειλε τα συγχαρητήριά του και τις ευχές του στο διάδοχό του.

Παρόντες στην τελετή ενθρόνισης ήταν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία Αικατερίνη Σιμοπούλου, ο Μητροπολίτης Πάφου, η Επίσκοπος του Λονδίνου, άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας και άλλων χριστιανικών δογμάτων, η δήμαρχος του Γουέστμινστερ Ρουθ Μπους, ο Βρετανός βουλευτής κυπριακής καταγωγής Πάμπος Χαραλάμπους και εκπρόσωποι πρεσβειών άλλων ορθοδόξων χωρών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top